Ελλάδα

Η βίλα στην Κηφισιά με τις δύο πισίνες, το δάνειο σε ελβετικό φράγκο και το «σφυρί» μετά από τέσσερα χρόνια (upd)

  • Σταύρος Γριμάνης


Το δεύτερο ακριβότερο ιδιωτικό ακίνητο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα είχε προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό αύριο Τετάρτη 12/1 με τιμή εκκίνησης €1,9 εκατ. - Η νέα αναστολή

Είναι το ακίνητο που πιθανότατα έχει την πιο μακρά «διαδρομή» στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Και τούτο καθώς αρχικά ήταν να βγει στο σφυρί το Νοέμβριο του 2017, αλλά μετά από δικαστικές προσφυγές, αναστολές και αναβολές κατέληξε να έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή μετά από τέσσερα και παραπάνω χρόνια.

Η συγκεκριμένη βίλα βρίσκεται σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Κηφισιάς, τη Χαριλάου Τρικούπη, ανήκει στον ιδιώτη Κ. Λ. και είναι το ακριβότερο ιδιωτικό ακίνητο, μετά την οικία των Γ. Γλου και Μ. Τριαντοπούλου στην Καστέλα,- με τιμή πρώτης προσφοράς 3,3 εκατ. ευρώ-, που είναι αναρτημένο μέχρι στιγμής στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δεδομένου ότι η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί σε 1,9 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 1.442 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου στο Κεφαλάρι. Δημιουργήθηκε από τη συνένωση δύο μικρότερων οικοπέδων και αποτελεί ιδιοκτησία της δεκαετίας του ’30.

Μέσα στο οικόπεδο έχει ανεγερθεί κατοικία αποτελούμενη από ισόγειο, επιφάνειας 223,25 τ.μ. και υπόγειο 312 τ.μ. ενώ διαθέτει δύο πισίνες, μία στο μπροστά μέρος του οικοπέδου όπου υπάρχουν και δύο θέσεις στάθμευσης και μία στο πίσω μέρος επί του κήπου.

Η ιδιοκτησία βαρύνεται με αρκετές προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις, ενώ φαίνεται πως κυρίαρχο ρόλο για να οδηγηθεί σε πλειστηριασμό έπαιξε ένα δάνειο περίπου 1 εκατ. ελβετικών φράγκων την περίοδο του 2007.

Το πρώτο σφυρί και το δικαστήριο

Κάπως έτσι έγινε η κατάσχεση για 150.000 ευρώ ως μέρος της συνολικής απαίτησης και προγραμματίστηκε ο πρώτος πλειστηριασμός για τις 8 Νοεμβρίου 2017 που θα γινόταν τότε στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, με τιμή εκκίνησης στα 1,6 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός όμως ματαιώθηκε λόγω αποχής των συμβολαιογράφων.

Στη συνέχεια προσδιορίστηκε νέα ημερομηνία ηλεκτρονικού (πλέον) πλειστηριασμού, για τις 7 Νοεμβρίου 2018.

Λίγο νωρίτερα όμως ο ιδιοκτήτης του ακινήτου προσέφυγε στα δικαστήρια ασκώντας ανακοπή και με αίτημα διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέτασε την υπόθεση στις 18 Οκτωβρίου 2018, και κατά τη διαδικασία από πλευράς του ιδιοκτήτη προσκομίστηκε άλλη μελέτη εκτίμησης σύμφωνα με την οποία η εμπορική αξία του ακινήτου οριζόταν στα 2.342.000 ευρώ.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «το κατασχεθέν οικόπεδο μετά της επ’ αυτού οικοδομής βρίσκεται σε μία από τις πολυτελέστερες και ακριβότερες περιοχές της Αττικής και δη στο Κεφαλάρι Αττικής, που αποτελεί αμιγώς οικιστική περιοχή με ικανοποιητική προσβασιμότητα και όμορφο φυσικό περιβάλλον, το δε άνω κτίριο που έχει ανεγερθεί επί του οικοπέδου αυτού κατά τα έτη 1974-1979, είναι πλήρως αποπερατωμένο και σε πολύ καλή κατάσταση, αφού ανακαινίσθηκε πλήρως το έτος 2010, ο δε περιβάλλων χώρος αυτού, όπως πιθανολογήθηκε από την ένορκη κατάθεση του μάρτυρα του ανακόπτοντος, ο οποίος και συνέταξε την από 15-10-2018 μελέτη εκτίμησης, έχει διαμορφωθεί πολυτελώς (2 πισίνες, γκαζόν, χώρος μπάρμπεκιου, κ.λπ.)».

Στη συνέχεια όμως τονίζεται ότι «από όλα τα ανωτέρω και ιδίως από τη θέση και την έκταση του κατασχεθέντος οικοπέδου μετά της επ’ αυτού οικοδομής, πιθανολογήθηκε ότι η αξία τούτου είναι μεγαλύτερη από την αξία που εκτιμήθηκε αρχικά, ωστόσο, δεν ανέρχεται στο εκ μέρους του ανακόπτοντος επικαλούμενο ποσό των 2.342.000 ευρώ, δεδομένου ότι λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και της πτώσης των τιμών των ακινήτων στην ελληνική αγορά, εκδηλώνεται μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ακίνητα, φαινόμενο που οφείλεται, πέραν της οικονομικής κρίσης που σοβεί τα τελευταία χρόνια και στο γεγονός ότι τα στεγαστικά και επαγγελματικά δάνεια χορηγούνται πλέον με εξαιρετική φειδώ από τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά και στην αύξηση της φορολόγησης των ακινήτων».

Η νέα τιμή εκκίνησης

Με βάση αυτά, αλλά και ορισμένων πολεοδομικών παραβάσεων που χρήζουν τακτοποίησης, η ανακοπή έγινε εν μέρει δεκτή, ωστόσο η τιμή πρώτης προσφοράς καθορίστηκε στα 1,9 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε ακολούθησε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα «απουσίας», αλλά τον περασμένο Νοέμβριο η Intrum, ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “VegaIINPLFinanceDesignatedActivityCompany” έκανε κινήσεις επίσπευσης του πλειστηριασμού που έχει πλέον προγραμματιστεί για αύριο 12 Ιανουαρίου με τιμή εκκίνησης 1,9 εκατ. ευρώ. Και κατά τα φαινόμενα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον καθώς έχει διαμορφωθεί «λίστα οριστικοποιημένων συμμετοχών»

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας ο πλειστηριασμός τέθηκε και πάλι σε αναστολή.

Διαβάστε ακόμη:

Αττική Οδός: Δημοπρατείται η υφιστάμενη σύμβαση του αυτοκινητόδρομου χωρίς τις επεκτάσεις για 25 χρόνια

H Public MediaMarkt μετεξελίσσεται σε όμιλο και περνά αποκλειστικά στα χέρια του Πάνου Γερμανού

Επιδότηση ρεύματος: Φορολογική «καραμπόλα» για όσους άλλαξαν σπίτι και για φοιτητές (vid)