Υδατοκαλλιέργεια είναι η εκτροφή ψαριών, καρκινοειδών, μαλακίων, υδρόβιων φυτών, φυκών και άλλων οργανισμών. Η υδατοκαλλιέργεια περιλαμβάνει τη καλλιέργεια πληθυσμών γλυκού και αλμυρού νερού υπό ελεγχόμενες συνθήκες και μπορεί να αντιπαραβληθεί με την εμπορική αλιεία, η οποία είναι η συλλογή άγριων ψαριών.

Αποτελεί έναν από τους βασικούς και σημαντικούς παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, ο κλάδος ξεκίνησε μια ταχύτατη ανοδική πορεία με μόλις 2 μονάδες εκτροφής και καταλήγοντας το 2015 σε 336.

Επιπροσθέτως το ποσοστό της εγχώριας παραγωγής από την συλλεκτική αλιεία εκτοξεύτηκε κατά την δεκαετία του ’90 από 2% σε 62%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2018 παρήχθησαν σε υδατοκαλλιέργειες συνολικά 132 τόνοι ιχθυηρών συνολικής αξίας 536 εκ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως αυτή η πορεία ούτε εύκολη ήταν ούτε ανώδυνη, αφού οι Ελληνικές επιχειρήσεις ταλαιπωρήθηκαν στο παρελθόν από την χαμηλή κοστολόγηση και ήταν πολλές φορές που οδηγήθηκαν σε λύσεις εξυγίανσης όπως συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Τα κύρια παραγόμενα προϊόντα εξαγωγής της θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας στην Ελλάδα αναδεικνύονται η τσιπούρα και το λαβράκι. Ένα συντριπτικό ποσοστό 80% εξάγονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  κυρίως στην Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και ΗΠΑ.

Οι μεγάλες εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα περιλαμβάνουν ιχθυογεννητικούς σταθμούς με εκκολαπτήρια για την παραγωγή και εκτροφή γόνου, μονάδες πάχυνσης για την διατήρηση, την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό συγκεκριμένων ειδών ψαριών και συνήθως σε μονάδες συσκευασίας.

Στις πλωτές εγκαταστάσεις η εκτροφή των ψαριών πραγματοποιείται σε πλωτούς βυθιζόμενους ιχθυοκλωβούς. Κρίσιμοι παράγοντες για την ανάπτυξη των ψαριών είναι η διατροφή και τα χαρακτηριστικά όπως η θερμοκρασία, σύνθεση, αλατότητα και η εν γένει ποιότητα του νερού.

Ο Απόστολος Τουραλιάς, πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)  αναφέρει, τόσο το 2020 όσο και το 2021 ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας απορρόφησε, εν μέρει, τους κραδασμούς που προκάλεσαν η υγειονομική κρίση και ο διεθνής ανταγωνισμός, δηλαδή την πτώση των πωλήσεων στα μεγάλα ψάρια.

Σήμερα, υπό το πρίσμα των πρόσθετων βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εταιρείες του κλάδου έρχονται αντιμέτωπες με μία νέα πρόκληση. Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά, οι επιπτώσεις στον κλάδο από την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ήδη συζητηθεί στο Συμβούλιο Αλιείας της ΕΕ και έχει αποφασιστεί ότι θα εξεταστούν μέτρα στήριξης για τον κλάδο, κυρίως με την ενεργοποίηση του άρθρου που αφορά τις αποζημιώσεις των επιχειρήσεων σε τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για διαφυγόν εισόδημα ή πρόσθετο κόστος.

Οι Ελληνικές εταιρίες πέρα από την χώρα μας, έχουν επενδύσει όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά κεφάλαια σε χώρες του εξωτερικού όπως Τουρκία, Ισπανία και Νορβηγία. Αποτελεί για την χώρα μας το νούμερο ένα εξαγωγικό κλάδο καθιστώντας την Ελλάδα σε πρώτη ιχθυοπαραγωγό δύναμη στην Ευρώπη.

Δεδομένου της κατακόρυφης ανάπτυξης του κλάδου στην χώρα μας, οι ασφαλιστικές εταιρίες διαθέτουν ασφαλιστικά προγράμματα που καλύπτουν κινδύνους όπως την θνησιμότητα του ζωικού κεφαλαίου, τον πλωτό εξοπλισμό, την ρυμούλκηση κλωβών, την μεταφορά ζωικού κεφαλαίου, εκκολαπτήρια και νεοσσούς.

Συμπερασματικά από την στιγμή που ένας κλάδος έχει παρουσιάσει τέτοια ανάπτυξη και διαθέτει τέτοια εξωστρέφεια, είναι δεδομένο και αναμενόμενο στο μέλλον όλο και περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες να επενδύσουν με περισσότερα προγράμματα ανάλογα την δυναμική της κάθε επιχείρησης.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Τρέχουν να προλάβουν νέες αντικειμενικές και πωλήσεις με μετρητά

Αυξήσεις στο Δημόσιο ένας ή και δύο μισθοί τον χρόνο για όλους

Το μάδημα της (κυβερνητικής) μαργαρίτας, τα γκάλοπ για Syriza-Miami, ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας, το φλερτ του Euronext με το Χ.Α, τα αεροδρόμια και οι τραπεζικοί κίνδυνοι

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ