Ελλάδα

Ηλεκτρικά λεωφορεία: Ξεκινά ο διαγωνισμός για 770 λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας

  • newsroom


Πρόκειται για 770 λεωφορεία χαμηλών και μηδενικών ρύπων, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 383.494.800 εκατ. ευρώ

«Στον αέρα» βγήκε ο διαγωνισμός για τα 770 νέα λεωφορεία σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, για τις μείζονες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μετά από 13 χρόνια, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά στη διαδικασία ανανέωσης, ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των αστικών λεωφορείων με οχήματα νέας τεχνολογίας, φιλικότερα προς το περιβάλλον: Ηλεκτρικά λεωφορεία, CNG και υβριδικά.

«Έχουμε εργαστεί εντατικά τους τελευταίους μήνες στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την κατάλληλη προετοιμασία της ένταξης των νέων λεωφορείων στους υφιστάμενους στόλους», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.

Τόνισε δε ότι «στον νέο διαγωνισμό περιλαμβάνονται περισσότερα από 300 ηλεκτρικά λεωφορεία για τις πόλεις της Αθήνας και τις Θεσσαλονίκης, που σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά λεωφορεία στις δύο πόλεις, σε σχέση με τα λεωφορεία με συμβατικά καύσιμα, θα αποτελούν αρκετά μεγάλο ποσοστό στο σύνολο του στόλου κι ένα από τα υψηλότερα της Ευρώπης».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 770 λεωφορεία χαμηλών και μηδενικών ρύπων, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 383.494.800 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, «υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ».

Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε 5 τμήματα – συμβάσεις, με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Τμήμα 1: Προμήθεια 100 απλών αστικών λεωφορείων 12m υβριδικής τεχνολογίας EURO VI, με δικαίωμα προαίρεσης για αύξηση κατά 20 οχήματα κατά το στάδιο της κατακύρωσης των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού
  • Τμήμα 2: Προμήθεια 200 απλών αστικών λεωφορείων 12m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI,
  • Τμήμα 3: Προμήθεια 100 αρθρωτών αστικών λεωφορείων 18m συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ
  • Τμήμα 4: Προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ.
  • Τμήμα 5: Προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12m ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ.

Τα 770 νέα λεωφορεία αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το παραγόμενο μεταφορικό έργο, μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις των μεταφορών στην ποιότητα του αέρα και στο περιβάλλον συνολικά.

H προκήρυξη του διαγωνισμού είναι διαθέσιμη εδώ.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης 100 – 750 ευρώ για 1 εκατ. νοικοκυριά – Τα κριτήρια

ABN Amro: «Ταύρος» για τα ελληνικά ομόλογα – Έρχεται αναβάθμιση της οικονομίας

Επενδυτική φρενίτιδα από τους Ελληνες εφοπλιστές – $132 δισ. η αξία του ελληνόκτητου στόλου