Ελλάδα

ΥΠΕΝ: Πολεοδομούνται 17,5 στρέμματα στο Μάτι για την κατασκευή περίπου 100 κατοικιών

  • Μαριάννα Τζάννε


Στην περιοχή Σκουφέικα θα στεγαστούν οι πρώτοι άστεγοι της καταστροφικής πυρκαγιάς-Σε ένα χρόνο θα κριθούν ιδιοκτησιακά θέματα και αυθαίρετα-Προς κατεδάφιση 55 κατεστραμμένες κατοικίες σε ρέματα και δάση

Tην πολεοδόμηση κατά προτεραιότητα της περιοχής Σκουφέικα στο Μάτι για να στεγαστούν οι πυρόπληκτοι, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς.

Τρία χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 100 συμπολίτες μας και άφησε άστεγους εκατοντάδες άλλους, το ΥΠΕΝ ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσουν να ικανοποιούνται με αυστηρά κριτήρια οι στεγαστικές ανάγκες.

Το σχέδιο προβλέπει την επιλογή έκτασης 17,5 στρεμμάτων για την αποκατάσταση των κατοίκων. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει συντελεστή δόμησης 0,5 και στόχος είναι να κατασκευαστούν περίπου 100 κατοικίες των 80 τ.μ.

Μέχρι τον Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η έκδοση των οικοδομικών αδειών. Είναι όμως απροσδιόριστος ο χρόνος που οι κάτοικοι της περιοχής θα ξαναχτίσουν τα σπίτια τους αφού εν πολλοίς θα εξαρτηθεί και από τους χρόνους έγκρισης από τις ΥΔΟΜ.

Όπως τόνισε ο κ. Ταγαράς η ολοκλήρωση του πολεοδομικού, χωροταξικού και ρυμοτομικού σχεδίου στις δημοτικές ενότητες Νέας Μάκρης και Ραφήνας (Μάτι, Κόκκινο Λιμανάκι, Αγία Μαρίνα, Σκουφέικα, Πευκώνας) αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης. Το πρώτο βήμα αυτού του σχεδιασμού είναι η εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ δύο ετών. Το ΕΠΣ θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα που θα διαβιβαστεί άμεσα προς έγκριση στο ΣτΕ.

Παράλληλα, δρομολογείται εντός των ημερών, η ανακήρυξη του αναδόχου για το επόμενο επίπεδο σχεδιασμού που είναι το Ρυμοτομικό Σχέδιο Εφαρμογής.

Μέσω του σχεδίου αυτού, το οποίο προβλέπεται να είναι έτοιμο τον Ιούλιο του 2022 θα καθοριστούν οι κοινόχρηστοι χώροι και θα εξειδικευτούν οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, τα οικόπεδα αλλά και τα διαγράμματα των δικτύων υποδομής. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη φάση του σχεδιασμού κατά την οποία θα εξεταστούν πλήθος σύνθετων και περίπλοκων ζητημάτων όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων, η εισφορά σε γη και χρήμα, οι προσβάσεις στην παραλία κ.ά.

Ο κ. Ταγαράς δήλωσε επίσης ότι στην περιοχή υπάρχουν 55 κτίρια (χαρακτηρισμένα κόκκινα), τα οποία βρίσκονται σε ρέματα και δασικές περιοχές και τα οποία θα γκρεμιστούν.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι σήμερα εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα και το ειδικό πολεοδομικό και ρυμοτομικό σχέδιο για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το οποίο μπαίνει σε φάση υλοποίησης.

Διαβάστε ακόμα: 

Ευάλωτα νοικοκυριά: Άνοιξε η πλατφόρμα – Διαγραφή για όλες τις οφειλές και 2η ευκαιρία  

«Μάχη» για τη μεζονέτα της Κ. Ζηρίδη στην Κηφισιά  

Αυτές είναι οι φθηνότερες περιοχές στο Λονδίνο για αγορά και ενοικίαση κατοικίας (Γραφήματα)