Ελλάδα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Μετά την ΕΜΑΚ ακολουθούν οι υγειονομικοί (vid)

  • newsroom


Η «υποχρεωτικότητα» του εμβολιασμού για εργαζόμενους ορισμένων υπηρεσιών έχει συνταγματικά ερείσματα, εξηγεί ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης

Πιο κοντά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών εργαζομένων έναντι του κορωνοϊού βρίσκεται η χώρα μας.

Η άποψη που διατύπωσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, κ. Αντώνης Μανιτάκης ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών των ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος είναι απολύτως σύμφωνος με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας, και η προ ημερών δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, επί του θέματος προιωνίζονται εξελίξεις μέσα στο επόμενο τρίμηνο για τη θωράκιση του κρίσιμου κλάδου των υγειονομικών στο σύστημα δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σημαντικό αλλά όχι ικανοποιητικό ποσοστό εργαζομένων έχει λάβει το εμβόλιο για την covid-19, με αποκλίσεις ανάλογα με τους κλάδους. Ειδικότερα, έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών του ΕΣΥ και το 88% του ιδιωτικού τομέα – ποσοστό υψηλό που βοηθά ουσιαστικά στην οικοδόμηση τείχους ανοσίας στις δομές υγείας-, το 63% του νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ και το 62% του ιδιωτικού τομέα, ενώ περίπου στα ίδια ποσοστά κυμαίνεται ο εμβολιασμός για το λοιπό προσωπικό σε ΕΣΥ και ιδιωτικές δομές, 60% και 63%, αντίστοιχα.

H αργή πορεία των υγειονομικών προς τον εμβολιασμό

Πρόκειται για μεγάλη διαφοροποίηση στη συγκεκριμένη -κρίσιμη- επαγγελματική κατηγορία, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο τα σχετικά ποσοστά ήταν πολύ πιο χαμηλά. Ενδεικτικά, οι εμβολιασμένοι νοσηλευτές δεν ξεπερνούσαν το 40%.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι όλοι οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είχαν την δυνατότητα να μπουν πρώτοι στην εμβολιαστική εκστρατεία, από τις αρχές Ιανουαρίου, γίνεται αντιληπτό ότι δεν κινήθηκαν όλοι με γρήγορα αντανακλαστικά ούτε με εμπιστοσύνη ως προς το «επιστημονικό δώρο» που τους προσφερόταν για να θωρακιστούν ως στρατιώτες στην πρώτη γραμμή ενός ιδιότυπου πολέμου. Απεναντίας, η στάση τους ήταν στάση αναμονής έναντι των εμβολίων, συχνά δε και επιφύλαξης, η οποία χαρακτηρίζει ακόμη το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Άλλωστε το 37%-40% παραμένει ανεμβολίαστο.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr

Διαβάστε ακόμα:

Οργή Ερντογάν για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία

Στην Κάλυμνο ο Νίκος Χαρδαλιάς μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Brexit: Η νέα αγορά άνθρακα της Βρετανίας κάνει πιο ακριβούς τους ρύπους