Ελλάδα

Καπραβέλος: Αν ανοίξουμε χωρίς τεστ και ιχνηλάτηση θα δούμε 15.000 κρούσματα

  • newsroom


«Αύξηση των περιστατικών, θα φέρει κατάρρευση του ΕΣΥ» παραδέχτηκε ο Νίκος Καπραβέλος

Την έντονη ανησυχία του για το άνοιγμα της οικονομίας εξέφρασε ο διευθυντής β´ ΜΕΘ του Νοσ. Παπανικολαου στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6. Όπως εξήγησε, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου, θα είναι ολέθριο λάθος αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα πάντα ενώ τα κρούσματα αλλά και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

«Οι βαλβίδες αποσυμπίεσης στη συμπεριφορά μπορούν να γίνουν βαλβίδες ανάφλεξης» προειδοποίσε, εκτιμώντας ότι εάν το άνοιγμα γίνει ανεξέλεγκτα θα φτάσουμε ακόμα και στα 10 με 15 χιλιάδες κρούσματα ημερησίως. Βασική στρατηγική αυτή τη στιγμή είναι τα τεστ, η ιχνηλάτηση και ο εμβολιασμός. Eξέφρασε δε τις επιφυλάξεις όλων των υγειονομικών όσον αφορά το άνοιγμα, θέτοντας και το θέμα των μεταλλάξεων που δημιουργούν πρόβλημα και ενδεχομένως αργότερα κάποιες να μην καλύπτονται από τα εμβόλια που κυκλοφορούν τώρα. Και αυτό όπως εξήγησε, θα μας φέρει πάλι στο μηδέν.

Υπογράμμισε παράλληλα, την αναγκαιότητα να γίνεται καλύτερη διαχείριση των κρουσμάτων, επισημαίνοντας ότι αυτό ακόμη δεν είχε γίνει. Συγκεκριμένα, όπως είπε χρειάζεται καλύτερος τρόπος εντοπισμού των κρουσμάτων, ιχνηλάτησης των επαφών, απομόνωση και παρακολούθηση της πορείας της υγείας του ασθενούς. Και σε κάθε περίπτωση, να ειναι οργανωμένη όλη αυτή η προσπάθεια από το κράτος σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο.

Μιλώντας για το ΕΣΥ, εμμέσως ο κ. Καπραβέλος παραδέχθηκε ότι μια αύξηση των περιστατικών θα φέρει την κατάρρευση του. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ενίσχυση, ειδικά σε εξειδικευμένο προσωπικό. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπως είπε, υπάρχουν 20 θέσεις για γιατρούς στις ΜΕΘ και αυτή τη στιγμή καλύπτεται μόνο από έναν.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας: Τέλος Απριλίου θα καταβληθεί η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή

Έρευνα: Γιατί θα είναι «βασιλιάδες» και το 2021 οι «σουπερμαρκετάδες»

Σβήνουν σήμερα οι μηχανές των Pitsos και Pipelife