Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να συζητήσει σήμερα Δευτέρα την απάντησή της στις προτάσεις των ΗΠΑ για συντονισμένη απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης ώστε να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ σε έκτακτο συμβούλιό τους σήμερα στις Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου. Τα κράτη μέλη, όπως αναφέρει το Bloomberg, είναι διχασμένα ως προς το εάν η Ε.Ε. θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια πιθανή απελευθέρωση, καθώς η ευρωπαϊκή  νομοθεσία θέτει αυστηρά κριτήρια για μια τέτοια κίνηση.

Με τον ΟΠΕΚ+ να εμμένει μέχρι στιγμής στα σχέδια για αύξηση της παραγωγής μόνο σταδιακά, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πιέζουν άλλες χώρες να συμμετάσχουν σε μια συντονισμένη αποδέσμευση αποθεμάτων, σύμφωνα με ενημερωμένους παράγοντες.  Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος κανονικά θα επέβλεπε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, δήλωσε μετά από συνάντηση την Παρασκευή ότι είχε συζητήσει πιθανούς τρόπους δράσης για τη στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήδη την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου των ΗΠΑ, εάν χρειαστεί, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα με στόχο να περιοριστεί η ανησυχία στην αγορά, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Εντός της ΕΕ, ορισμένες χώρες είναι περισσότερο υπέρ της αξιοποίησης των αποθεματικών από άλλες. Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αποδέσμευσης αποθεμάτων και θα έχει συνομιλίες με την Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson σήμερα.

Τα μέλη του ΔΟΕ είναι υποχρεωμένα να διατηρούν αποθέματα έκτακτης ανάγκης αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ίσα με τουλάχιστον 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών, όπως αναφέρεται και στη νομοθεσία της ΕΕ.

Στις Η.Π.Α., βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες σχετικά με την αξιοποίηση των προμηθειών πετρελαίου έκτακτης ανάγκης.

Η ατζέντα του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας

Στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη διαφορετικά σενάρια υποθετικών διαταραχών του εφοδιασμού, καθώς και πιθανά πρόσθετα μέτρα και προετοιμασίες για τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με έγγραφο της Γαλλικής Προεδρίας.

Η Κομισιόν θα αναλύσει επίσης την ασφάλεια των προμηθειών φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα όπως η βοήθεια προς την Ουκρανία στον ενεργειακό τομέα, η διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και ο αντίκτυπος των τιμών της ενέργειας στα νοικοκυριά και τη βιομηχανία.

Μια ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα κάλεσε την ΕΕ να καταλήξει σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό των επιπτώσεων της «παρατεταμένης κρίσης στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».

Σε επιστολή του προς τη Γαλλική Προεδρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο υπουργός Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας πρότεινε τη δημιουργία ενός ταμείου που θα ελάφρυνε τη δημοσιονομική επιβάρυνση των κρατών μελών, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική για την εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για το κλίμα και την ενέργεια.

Διαβάστε ακόμα: 

Ρωσικός «βομβαρδισμός» στις αγορές

Το ρωσικό ρούβλι πέφτει σχεδόν 30% μετά τις νέες κυρώσεις – Στα ύψη το πετρέλαιο

«Καρούζος Gate»: Βγαίνει στο σφυρί εμπορικό κέντρο στον Γέρακα (pics)