Μία Ελληνίδα επιστήμονας της διασποράς, η Κατερίνα Ακάσογλου, εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Εφευρετών των ΗΠΑ, μία σημαντική διάκριση για το έργο της, καθώς πρόκειται για την ανώτατη επαγγελματική διάκριση σε εφευρέτες από τον ακαδημαϊκό χώρο.

Η κ. Ακάσογλου είναι καθηγήτρια Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο (UCSF), ανώτερη ερευνήτρια των αμερικανικών Ινστιτούτων Gladstones και διευθύντρια του Κέντρου Νευροαγγειακής Εγκεφαλικής Ανοσολογίας Gladstone-UCSF.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από όπου πήρε και διδακτορικό στη Νευροανοσολογία. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στα αμερικανικά πανεπιστήμια SUNY, Ροκφέλερ και Νέας Υόρκης και διετέλεσε επίκουρος καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, πριν μετακινηθεί στο Σαν Φρανσίσκο και στο Gladstone.

Θεωρείται πρωτοπόρος σε μελέτες πάνω στους μηχανισμούς που ελέγχουν την επικοινωνία ανάμεσα στον εγκέφαλο, το ανοσοποιητικό και το αγγειακό σύστημα, ιδίως σε παθήσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η νόσος Αλτσχάιμερ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Η έρευνά της έχει ρίξει φως στον τοξικό ρόλο των πρωτεϊνών του αίματος, όταν εισέρχονται στον εγκέφαλο, κάτι που έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τις νευρολογικές παθήσεις.

Επίσης, ανέπτυξε εξελιγμένα εργαλεία απεικόνισης και έχει συντονίσει πολλές διεθνείς συνεργασίες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ ως εφευρέτης είναι κάτοχος δέκα αμερικανικών πατεντών με αρκετές βιοϊατρικές εφαρμογές. Μεταξύ άλλων, έχει εφεύρει ένα αντίσωμα που εξουδετερώνει την τοξική δράση του αίματος στις νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Είναι, επίσης, συνιδρύτρια και διευθύντρια της εταιρείας-τεχνοβλαστού Therini Bio.

Η επίσημη τελετή εισδοχής της στην Ακαδημία, μαζί με άλλα 163 νεοεκλεγέντα μέλη, θα γίνει τον Ιούνιο του 2022 στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Η Εθνική Ακαδημία Εφευρετών, η οποία ιδρύθηκε το 2010 για να αναγνωρίσει και να ενθαρρύνει τις καινοτομίες στις ΗΠΑ, έχει πάνω από 4.000 μέλη από 250 πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλα επιστημονικά ιδρύματα παγκοσμίως. Μεταξύ άλλων, εκδίδει το περιοδικό «Technology and Innovation» (Τεχνολογία και Καινοτομία).

Διαβάστε ακόμη:

ΤΑΙΠΕΔ: Όλα τα projects που θα «τρέξουν» έως και το 2022

Η Dory πάει DK, η Αττικής στην Ellington, ο ΓΑΠ… κάλτσες, ο Σκρέκας πήγε στον μέγα Αλεξέι, ενώ Hines και Μέλισσα ψάχνονται

MyProperty: Nέα πλατφόρμα για πιο γρήγορες μεταβιβάσεις