Στις 21 Φεβρουαρίου έρχεται στην Ελλάδα το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, ενώ όπως εκτιμάται τον Μάρτιο θα έχουν παραδοθεί 474.000 δόσεις.

Επίσης, τον Απρίλιο φτάνει στη χώρα μας το εμβόλιο της εταιρείας Sanofi, ενώ τα φάρμακα που αφορούν στην προφυλακτική αγωγή ξεκίνησαν από χθες να χορηγούνται, όπως είπε απόψε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, στην καθιερωμένη ενημέρωση.

Όσον αφορά τα φάρμακα, όπως τόνισε η ίδια έχουν ήδη εγκριθεί 300 αιτήσεις και παραδόθηκαν ή παραδίδονται αρκετά από αυτά.

Στις αρχές Μαρτίου θα παραδοθούν και χάπια άλλης εταιρείας στην Ελλάδα, καθώς και άλλα φάρμακα που προσφέρουν προφύλαξη για τον κορωνοϊό, προσέθεσε η ίδια.

Όπως είπε η αν. υπουργός Υγείας, τα φάρμακα εγκρίνονται σε 24 ώρες και σε 48 ώρες το αργότερο, παραδίδονται σε αυτούς που τα χρειάζονται, όσους δηλαδή βρίσκονται στην αρχή της νόσησης στο σπίτι τους.

Η Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε ερωτήσεις, ξεκαθάρισε όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα και τη συμβολή του στην πανδημία, ότι είναι σημαντική και επισήμανε ότι «έχουμε προχωρήσει σε επίταξη, αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε». Τόνισε δε ότι ήδη 350 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταθεροποίηση της πανδημίας, αλλά με υψηλό ακόμα τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων. Στην επικράτεια υπολογίζονται στις 140.000 τα ενεργά κρούσματα, ενώ αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται στη Θράκη, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Όπως είπε, η θετικότητα αυξήθηκε από 5,7 στο 7,3, αλλά μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό ασθενών στη χώρα, που πλέον υπολογίζονται γύρω στις 4.500 χιλιάδες.

Σχετικά μειωμένος ήταν την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον και το 80% όσων νοσηλεύονται στο νοσοκομείο είναι άνω των 55 ετών. Το 30% των κρουσμάτων αφορά σε παιδιά, ενώ εννέα στα δέκα παιδιά είναι ασυμπτωματικά -όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι είναι σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιών κάτω από την ηλικία των 11 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι γύρω στα 90 με 100.

«Ενεργά κρούσματα που μεταδίδουν τον ιό»

Η ίδια σημείωσε ακόμη ότι, όπως φάνηκε από διεθνείς μελέτες, ο εμβολιασμός των γονέων βοηθά τα παιδιά να μη νοσήσουν, και προέβλεψε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Σύντομα οι σκληροί δείκτες θα βελτιωθούν, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η Όμικρον προκαλεί μόνο ήπια νόσο και εκτίμησε ότι η λιγότερο σοβαρή νόσηση συμβαίνει -όπως υποστηρίζουν και κορυφαίοι επιστήμονες από το εξωτερικό- επειδή ήδη πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει από προηγούμενους τύπους του ιού, αλλά και διότι πολλοί έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η κ. Παπαευαγγέλου, για ακόμα μία φορά ζήτησε την προσοχή των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί, τονίζοντας παράλληλα ότι και τα τελευταία στοιχεία ελληνικής μελέτης έδειξαν ότι έχουν αποτραπεί τουλάχιστον 20.000 θάνατοι στη χώρα μας λόγω του εμβολιασμού.

«Να κάνουμε αυτά που πρέπει μέχρι η Όμικρον γίνει σαν ένα κοινό κρυολόγημα», προσέθεσε και επανέλαβε πως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η μετάλλαξη αυτή δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο.

Σε ερώτηση για το αν η επιτροπή έχει μπει σε συζήτηση για ελάφρυνση των μέτρων που ήδη ισχύουν, είπε ότι «η επιτροπή έχει κάνει μια πρώτη κουβέντα», αλλά απέφυγε να πει ότι είναι έτοιμη να εισηγηθεί κάποια χαλάρωση, καθώς -όπως είπε- «υπάρχει αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολύ ψηλά ενεργά κρούσματα που μεταδίδουν τον ιό». Μάλιστα, προέβλεψε ότι σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επιτροπή, οι διασωληνωμένοι δεν θα ξεπεράσουν τους 500 μέσα στον Φεβρουάριο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια παρά τον πληθωρισμό

ΕΝΦΙΑ: «Δώρο» 350 εκατ. και 10 δόσεις στη μεσαία τάξη – Ο χάρτης των αυξομειώσεων ανά περιοχή

Λιβανός: Αναζητούμε τρόπους για να λάβουν οι παραγωγοί ταχύτερα τις αποζημιώσεις