Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται και πάλι η επιδημιολογικά η χώρα μας, με τους επιστήμονες να επιχειρούν να αποτυπώσουν το μέγεθος και την ένταση του τέταρτου κύματος και να προλάβουν το ενδεχομένως σαρωτικό πέρασμά του. Τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί δείχνουν μια επιθετική άνοδο των κρουσμάτων καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση κατά 38% κάθε τρεις ημέρες.

Τα 2.938 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κινήθηκαν σε ψυχολογικό όριο ασφαλείας μετά τα 3.109 που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη Τρίτη, δείχνοντας τη σαφή αυξητική τάση για την εβδομάδα που διανύουμε. Επιπλέον, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) και το ποσοστό θετικότητας, βρίσκονται στο… κόκκινο, ενισχύοντας τα δυσοίωνα σενάρια για τις επόμενες εβδομάδες αναφορικά με τη διασπορά του κορωνοϊού, τη νοσηρότητα στην κοινότητα και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία.

Με ιλιγγιώδη ρυθμό η μετάδοση της λοίμωξης

Σε επίπεδο -ρεκόρ για το τρέχον έτος όμως βρίσκεται και ο δείκτης αναπαραγωγής της λοίμωξης covid, Rt. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο Rt είναι 1,38, έχοντας αφήσει πολύ πίσω του τις υψηλές τιμές του προηγούμενου επιδημικού κύματος κατά τον περασμένο Φεβρουάριο- Μάρτιο.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του επιδημιολογικού προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει εκ νέου η χώρα, αρκεί να αναφερθεί πως αυτή τη στιγμή το εύρος του Rt κυμαίνεται από 1,04 έως 1,76, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε 100 θετικοί στον κορωνοϊό άνθρωποι μπορούν να μολύνουν τουλάχιστον άλλους 100 ανθρώπους έως άλλους 176!

O επίμαχος δείκτης δεν ξεπερνούσε το 0,8 στο τέλος Ιουνίου σε όλη την επικράτεια, αποτυπώνοντας τον έλεγχο της επιδημίας και των μεταδόσεων, αφού 100 θετικοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν σε 80 άτομα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κορωνοϊός: Σε ποιες χώρες γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Μπιλ Γκέιτς: Το βιβλίο που συστήνει ανεπιφύλακτα – Τι έμαθε, ποιες συμβουλές δίνει

Κλιμάκωση μέτρων λόγω «Δέλτα» – Εκπαιδευτικοί, φοιτητές και νησιά στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης