Την ώρα που το λάδι φέτος πωλείται σε τιμές… «χρυσού», ακόμη και σε συσκευασίες του μισού λίτρου πωλείται πλέον προς 6 ευρώ το για να μπορούν να το αγοράζουν με το «σταγονόμετρο» οι καταναλωτές καθώς η τιμή του έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Mάλιστα, η τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αυξάνεται μέρα με τη μέρα με τους παραγωγούς να μην έχουν περιθώριο να κρατήσουν τις τιμές πιο χαμηλά. Η παραγωγή της φετινής σοδειάς αναμένεται να είναι μικρή έως και 80% κάτω από την περσινή.

Το ελαιόλαδο είναι πρωταθλητής της ακρίβειας καθώς ανατιμήθηκε 14,1% σε έναν μήνα από Σεπτέμβριο σε Οκτώβριο και 37,7% από τον Δεκέμβρη του 2022.

Ο Πρόεδρος Παναιγιαλείας Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος, τονίζει πως πρόκειται για αισχροκέρδεια. «Δεν μπορεί να έχει στο ράφι 17 και 15 ευρώ όταν φεύγει στα 7 και 8 από τον παραγωγό. Βέβαια αισχροκερδούν. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι δεν υπάρχει λάδι. Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Πιστεύω ότι θα είναι στα 9 ευρώ και πάνω», αναφέρει.

Πλέον, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Open, οι Έλληνες αγοράζουν βασικά προϊόντα με «καπέλο» που ξεπερνά και το 60% συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικά, το απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων 37-45 μεζούρες πωλείται στην Ελλάδα 11,64 ευρώ, στην Αγγλία 8,08 ευρώ, στην Ισπανία 11,41 ευρώ, στην Πορτογαλία 7,24 ευρώ και στη Γαλλία 10,52 ευρώ. Αντίστοιχα, το 1 κιλό αλεύρι πωλείται στην Ελλάδα 31,6% ακριβότερα από τη Γαλλία και το απορρυπαντικό πιάτων 450-550 ml κατά 25,8%.

Διαβάστε ακόμη:

Τέλος στο σίριαλ Glencore – Teck: Τι περιλαμβάνει τo mega deal των $6,93 δισ.

Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Ελλάδα από μαύρο πρόβατο διαθέτει μία από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη (vid)

Σκυλακάκης: Νέες παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος – Προτεραιότητα η ενεργειακή αυτονομία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ