Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην αγορά του ελαιολάδου με τις τιμές να είναι σταθερά πάνω από τα 8 ευρώ το κιλό, ενώ τα μηνύματα για τη νέα σοδειά δεν είναι θετικά καθώς σε κάποιες περιοχές η καρπόδεση δεν έχει πάει καλά.

Σε σουπερμάρκετ σήμερα η τιμή του ελαιολάδου ξεκινά από 10,90 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 18 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το βιολογικό έχει εκτοξευθεί στα 22,60 ευρώ ανά λίτρο. Από τους παραγωγούς τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα πωλούνται σήμερα μεταξύ 7,80 και 8,20 ευρώ το λίτρο, όταν πριν από έναν μήνα οι τιμές ήταν 9,30-9,50 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η εξέλιξη της καρποφορίας είναι πιο προχωρημένη ιδιαίτερα στην Κρήτη.

Ωστόσο, το ύψος της καρποφορίας που σε αυτή την περίοδο δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια, φαίνεται να παρουσιάζει σημαντική ανομοιομορφία μεταξύ περιοχών αλλά και μεταξύ ελαιώνων της ίδιας περιοχής.

Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται να υπάρχει γενικά στις Δυτικές περιοχές της χώρας (Κρήτης και Πελοποννήσου) οι οποίες είχαν δεχτεί κάπως περισσότερες βροχές. Αντίθετα η καρπόδεση δεν ήταν επιτυχής και τα δέντρα δείχνουν χαμηλή η και μηδενική καρποφορία, στις νότιες και ανατολικές περιοχές (όπως στα νότια της Κρήτης και Πελοποννήσου) όπου οι βροχές ήταν χαμηλότερες. Καλή ανθοφορία και καρπόδεση φαίνεται να υπάρχει και στη Δυτική Μεσσηνία, ενώ ασαφής φαίνεται να είναι ακόμη η εικόνα στην Λακωνία και Χαλκιδική.

Διαβάστε ακόμη:

CNBC: Έντονες πιέσεις στον Σολτς μετά την εκλογική συντριβή από την ακροδεξιά AFD

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι και γιατί δεν ψήφισαν ΝΔ και η συζήτηση για ανασχηματισμό

Morningstar DBRS: Οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν το κόστος κινδύνου το α’ τρίμηνο (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ