Ελλάδα

Μέσω …μνημονίου η λύση για τα αρχαία στο Ελληνικό- Κατατέθηκε και η ένσταση για τα δασικά

  • newsroom


Γενικό μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στην Ελληνικό Α.Ε εγκρίθηκε  με τις εμπλεκόμενες πλευρές να ευελπιστούν ότι θα μειώσουν με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στο έργο.

Γενικό μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και στην Ελληνικό Α.Ε εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής ΚΥΣΟΙΠ, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να ευελπιστούν ότι θα μειώσουν με αυτό τον τρόπο τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στο έργο.
Επιπλέον, σε συνέχεια της απόφασης του Δασάρχη Πειραιά για τον ”πράσινο” χαρακτηρισμό των 37, κρίσιμων όμως για την επένδυση, στρεμμάτων από το σύνολο των 6.205, κατατέθηκε- όπως προβλεπόταν- και η ένσταση κατά της απόφασης με τις σχετικές αιτιολογίες.

Σημειώνεται εδώ ότι το Νομικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν πρόκειται για δασική έκταση, ενώ από πλευράς των επενδυτών υπό το σχήμα της Lamda Development αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η τελική απόφαση δεδομένου ότι στα 37 στρέμματα της έκτασης έχει χωροθετηθεί το μεγάλο resort που θα περιλαμβάνει και τη λειτουργία καζίνο.

Οσον αφορά το μνημόνιο που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΟΙΠ περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα και τον προγραμματισμό της αρχαιολογικής έρευνας για την ανάδειξη και προστασία των αρχαιοτήτων, την έκταση και τη διάρκειά, την αποτύπωση- φωτογράφιση ευρημάτων, τον τρόπο αποθήκευσης, συντήρησης και τεκμηρίωσης κινητών ευρημάτων, το προσωπικό που θα ασχοληθεί, την υλικοτεχνική υποδομή που θα χρησιμοποιηθεί κ.τ.λ., ενώ σε περίπτωση καθυστερήσεων λόγω των ευρημάτων ορίζει συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να υπάρξουν λιγότερες καθυστερήσεις.

Σημειωτέον ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας δήλωσε για το Ελληνικό ότι, «ενώ η κυβέρνηση παρέλαβε ένα χάος, λύνει σταδιακά τις εκκρεμότητες με πλήρη εφαρμογή των νόμων και του Συντάγματος, που δεν πρέπει να παρακάμπτονται».