Ελλάδα

Μετακίνηση εκτός νομού: Οι εξαιρέσεις μέχρι τις 15/2 – Τι ισχύει με το SMS στο 13033 (vid)

 • newsroom


Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας - Πότε επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού για τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

Ήδη από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021, τέθηκαν σε εφαρμογή νέα αυστηρότερα μέτρα, στο πλάισιο προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊου στην Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς το απόγευμα της Παρασκευής, αυστηρότερα μέτρα ισχύουν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. «Σκληρό» lockdown επιβήθηκε επίσης από το πρωί του Σαββάτου 6 Φεβρουαρίου, σε Θήρα, Μύκονο, Πάτρα, Χαλκίδα και Αγιο Νικόλαο Κρήτης.

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κάθε Σάββατο και Κυριακή η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.  Ωστόσο, τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00. Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στην ΚΥΑ, που περιλαμβάνει όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού τα οποία ισχύουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2021.

Πότε επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού

1) για μετακίνηση από και προς την εργασία
2) μετακίνηση για λόγους υγείας
3) για μετάβαση/επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας
4) μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) ή μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που είναι σε διάσταση και η οποία είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων
5) μετακίνηση φοιτητή/τριας ή σπουδαστή/στριας από τη μόνιμη κατοικία στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το τμήμα ή η σχολή (συμπεριλαμβάνονται σχολές Αξιωματικών, Αστυφυλάκων της ΕΛ.ΑΣ, Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος ) ή μετακίνηση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης κ.ό.κ.
6)μετακίνηση για επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας με έναν συνοδό από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το τμήμα/σχολή και ο φοιτητής/φοιτήτρια μισθώνει ακίνητο

Σημειώνεται ότι από την εφαρμογή του παρόντος εξαιρείται η μετακίνηση από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Παράλληλα, εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή sms στο 13033 για κάθε μετακίνηση κατά τις ώρες 5 το πρωί με 9 το βράδυ από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Οι πολίτες μπορούν να στέλνουν μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Θα πρέπει επίσης να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Οπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτίες μετακίνησης:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου/ ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Διαβάστε ακόμη:

Απόρρητο Απόρρητο