Ελλάδα

Μετακίνηση εκτός νομού: Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν

  • newsroom


Δεν θα ανοίξουν ούτε τα καφέ και τα εστιατόρια στις γιορτές επεσήμανε ο κ. Πέτσας - Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις

Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς και τα μέτρα που θα ισχύσουν την περίοδο των Χριστουγέννων, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, μιλώντας  στον ΑΝΤ1, τόνισε  ότι δεν θα ανοίξουν ούτε τα καφέ και τα εστιατόρια στις γιορτές ενώ οι οριστικές ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, της εκκλησίες και τα κομμωτήρια αναμένονται στο τέλος της εβδομάδας, όπως και για τις μετακινήσεις εκτός περιφέρειας.

Σε ισχύ το 13033

Ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η μετακίνηση με sms στο 1303, ενώ επεσήμανε πως θα παραμείνει σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση του λιανεμπορίου, η οποία θα γίνεται με την αποστολή ανάλογου κωδικού.

Ποιοι μπορούν να μετακινούνται

Κατά τον κ. Πέτσα, αυτό που δεν θα επιτραπεί είναι οι μετακινήσεις σε άλλες περιφέρειες, κυρίως για όσους έχουν εξοχικά. Με βάση τα ισχύοντα μέτρα απαγορεύονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων, με εξαίρεση:

  • λόγοι υγείας
  • επαγγελματικοί λόγοι
  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών

Σχετικά με την  προληπτική καραντίνα στην οποία θα υποχρεώνονται όσοι έρχονται από το εξωτερικό, είπε ότι θα παραμένουν στο σπίτι τους, αποσκοπώντας στην αποτροπή της μετακίνησης από την Ελλάδα προς το εξωτερικό.

Τι θα ισχύει όταν ανοίξει το λιανεμπόριο

«Αν ανοίξει το λιανεμπόριο, φυσικά θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή στο ωράριο νυχτερινής κυκλοφορίας» διευκρίνισε και οι λόγοι είναι δύο: πρώτον γιατί μπορεί να διευρυνθεί το ωράριο, για να μην υπάρξει συνωστισμός, δεύτερον να υπάρχει χρόνος επιστροφής στο σπίτι.

«Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για διεύρυνση που θα ισχύσει το διάστημα των γιορτών, που θα είναι και ανοιχτή η αγορά, που ως φαίνεται θα είναι από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου, εξήγησε.   Ωστόσο, ο κ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Διαβάστε περισσότερα:

Δέσμευση Μητσοτάκη για εκκρεμείς συντάξεις – Τι ζήτησε από τους βουλευτές του για το εμβόλιο

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Χρέη άνω των 3 δισ. «κληρονομιά» για το 2021

Ρίχνουν 200 δισ. τα ευρωπαϊκά κράτη στις αεροπορικές