Ελλάδα

Μετάλλαξη Δέλτα+: Πόσο μεταδοτική είναι – Πόσο προστατεύει το εμβόλιο (vid)

  • newsroom


Σε ποιες χώρες έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νέας μετάλλαξης Δέλτα Plus - Πότε παρουσιάστηκε για πρώτη φορά

Την εμφάνισή της έχει ήδη κάνει στη Μεγάλη Βρετανία η μετάλλαξη Δέλτα Plus του κορωνοϊου, με τους επιστήμονες να έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια μελέτης της συμπεριφοράς της αν και δεδομένα είναι -μέχρι στιγμής- ελάχιστα.

Λίγα κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί επίσης στις ΗΠΑ και στη Δανία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αργύρης Τζουβελέκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο νοσοκομείο Πατρών, εξήγησε πως «ακόμη μελετάται. Είναι μια μικρή παραλλαγή της Δέλτα μετάλλαξης, δεν ξέρουμε εάν έχει μεγαλύτερη λοιμογόνο δράση ή μεταδοτικότητα» σημείωσε. «Τα εμβόλια καλύπτουν τη Δέλτα μετάλλαξη άρα καλύπτουν και τις μικρές παραλλαγές της».

Από την πλευρά της η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου αποκάλυψε ότι «ενώ είναι ο ίδιος ιός, τον οποίο “πιάνει” το εμβόλιο, ωστόσο μεταδίδεται εξήντα φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα».

Η κυρία Γιαμαρέλλου μιλώντας στην ΕΡΤ σχολίασε τη σημασία του εμβολιασμού επισημαίνοντας: «Είναι άλλο ένα μήνυμα που σου λέει πήγαινε και εμβολιάσου». Όπως υπογράμμισε, «ξέρουμε ότι τα εμβόλια σε προστατεύουν 10 φορές από σοβαρή νόσο και από το θάνατο. Τώρα έχουμε και την τρίτη δόση, η οποία δεν είναι υποχρεωτική, η οποία σε  προφυλάσσει ακόμα καλύτερα, δηλαδή 11 φορές από το να μπεις στο νοσοκομείο και 20 φορές από το να πεθάνεις». Πρόσθεσε επίσης, «αυτοί που θέλουν έχουν εμβολιαστεί μη θεωρούν ότι τέλειωσε η πανδημία. Τα μέσα προστασίας τα συνεχίζω, την τήρηση των αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε στο Mega πως «τα στοιχεία δείχνουν πως η μετάλλαξη Δέλτα Plus είναι ακόμα πιο επιθετική».

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times, το 6% των νέων περιστατικών Covid-19 στη Βρετανία, που έχουν αναλυθεί γενετικά, οφείλονται στη νέα μετάλλαξη Δέλτα Plus.
Η μετάλλαξη Δέλτα+ είναι μια υποκατηγορία της Δέλτα, 60 φορές πιο μεταδοτική από τη Δέλτα, και εμφανίστηκε αρχικά το καλοκαίρι στην Ινδία. Εάν η Δέλτα είναι κατά 50 έως 70% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Άλφα (βρετανική) και κατά 100% από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στην Ουχάν, γίνεται αντιληπτό πόσο επικίνδυνη είναι η «Δέλτα Plus» και γιατί πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι.
Ήδη οι επιστήμονες μελετούν κατά πόσο πρόκειται για μια νέα απειλή, αν και οι ειδικοί θεωρούν απίθανο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Μέχρι στιγμής δεν έχει χαρακτηριστεί ως παραλλαγή που αποτελεί πηγή ανησυχίας (variant of concern).

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακή κρίση: Και όμως το πετρέλαιο θέρμανσης έγινε φθηνότερο από το φυσικό αέριο

Ομόλογο Capital: Προς εντυπωσιακή υπερκάλυψη η έκδοση του Ομίλου Μαρινάκη

Αδήλωτα τετραγωνικά: Οδηγός προετοιμασίας για τη δεύτερη ευκαιρία