Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

Με τη φράση «η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης «πέταξε το γάντι» των εκλογών στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαπλοκή η οποία σημαδεύτηκε από το γενικευμένο σφυροκόπημα που δέχθηκε η κυβέρνηση από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αιφνιδιασμένος, μάλλον, από την επιθετικότητα του αρχηγού της ΝΔ, της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, που με διαφορετικά επιχειρήματα ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας αντέδρασε με εμφανή αμηχανία στη σφοδρή και εφ΄ όλης της ύλης κριτική που δέχθηκε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Ξεχάστε τις εκλογές για να μην είστε ο νεότερος αρχηγός της παράταξης που φεύγει νωρίτερα», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει σε μια ανάλογη «ατάκα» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος νωρίτερα τού είχε πει: «Σύντομα θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα».

Δεν είπε ονόματα

Τόσο στο ζήτημα των εκλογών, όσο και ευρύτερα στις καταγγελίες που διατύπωσε για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, όπως και για την απόπειρα δημιουργίας κομματικού κράτους –με αναφορές στον σύμβουλο Στρατηγικού Σχεδιασμού Νίκο Καρανίκα-, η γενική εντύπωση από την πολύωρη συζήτηση που έληξε μετά τις τρεις τα ξημερώματα ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κέρδισε κατά κράτος στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων έναντι του πρωθυπουργού, ο οποίος κινήθηκε πολύ προβλέψιμα και στο γνωστό μοτίβο των επικρίσεων του κατά της προηγούμενης κυβέρνησης. Το μόνο «νέο» που προσκόμισε ήταν η απαρίθμηση 13 νομοθετικών παρεμβάσεων τις οποίες ο ίδιος παρουσίασε ως παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, χωρίς να μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν τις κατήργησε η κυβέρνησή του και υποσχόμενος ότι προτίθεται να το πράξει προσεχώς.

Έκανε, μάλιστα, αίσθηση ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε και πάλι να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ονόματα, με εξαίρεση τον σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, που τον κατονόμασε επανειλημμένα, και τις υπαινικτικές παραπομπές στον εκδότη του Βήματος και των Νέων, χωρίς, όμως για τον τελευταίο να μπορέσει να εξηγήσει, αν και προκλήθηκε επανειλημμένα από την αντιπολίτευση, τη σκοπιμότητα των διαδοχικών συναντήσεων που είχε μαζί του και οι οποίες είχαν μέχρι πρότινος κρατηθεί μυστικές.

«Η κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τις μυστικές σας συναντήσεις. Πλην της γνωστής πλέον γάτας κανείς δεν γνωρίζει τι ειπώθηκε», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Το ερώτημα είναι απλό: Γιατί ο “πολέμιος της διαπλοκής” συναντιέται μυστικά με έναν “βαρόνο της διαπλοκής” για να χρησιμοποιήσω τα δικά σας λόγια; Και γιατί χρειάστηκαν τέσσερις συναντήσεις για να πείτε ένα… “υπερήφανο όχι”. Ή μήπως το “όχι” ήταν τελικά “ναι”, όπως το δημοψήφισμα; Δεν με ενδιαφέρει τι δώσατε και τι πήρατε σε αυτές τις μυστικές συζητήσεις. Αυτό που ξέρουν όλοι οι Έλληνες είναι ότι μπήκατε σε παζάρια».

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως όταν o Τσίπρας είπε ειρωνικά προς τον κ. Μητσοτάκη να μη ζητάει εκλογές γιατί το κόμμα του θα χάσει για τέταρτη φορά, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στην πρόκληση, λέγοντας: «Αν τολμάτε οδηγείστε τη χώρα στις εκλογές για να δούμε αν η τέταρτη φορά θα είναι όσο τυχερή ήταν η τέταρτη συνάντηση που είχατε με τον κ. Ψυχάρη».

Μάλιστα σε κάποιο σημείο προκλήθηκε ένταση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρας όταν ο πρώτος υποστήριξε πως ενας εκ των 3 υπόδικων για την υπόθεση των εκβιασμών ήταν συνεργάτης του πρωθυπουργού. «Θυμάμαι ότι στην παρέα των 3 εκβιαστών ήταν και ένας δικός σας στενός συνεργάτης αλλά δεν είδα διαρροή δικών του συνομιλιών» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να προκαέσει την έκρηξη του κ. Τσίπρα ο οποίος όρθιος απαίτησε την ανάκληση της φράσης.

Εξεταστική για τα δάνεια ή για τον Βαρουφάκη;

Ενδεικτικό, εξάλλου, της πολιτικής απομόνωσης στην οποία οδηγήθηκε ο κ. Τσίπρας σε αυτή τη συζήτηση –στην οποία στελέχη της ΝΔ επέμειναν ότι ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε να επιβάλει την πολιτική ατζέντα της συνεδρίασης και να βάλει τον πρωθυπουργό σε θέση απολογούμενου- θεωρήθηκε το γεγονός ότι έπεσαν στο κενό και οι δύο προτάσεις με τις οποίες προσήλθε η κυβερνητική πλευρά.

Τόσο η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που να διερευνήσει τις χορηγήσεις δανείων στα κόμματα και στα ΜΜΕ, όσο και η αόριστη εξαγγελία περί συγκρότησης επιτροπής που θα επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία συμβιβασμού της Siemens με το ελληνικό δημόσιο, αντιμετωπίστηκαν από όλες τις πτέρυγες ως κινήσεις αποπροσανατολισμού που στόχο είχαν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση στην έρευνα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις καταγγελίες εις βάρος του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τον οποίο κάλυψε ο πρωθυπουργός.

Αποφεύγοντας να τριτολογήσει, όπως είχε δικαίωμα, ο κ. Τσίπρας άφησε αναπάντητη και την ευθεία πρόκληση του προέδρου της ΝΔ να γίνει μεταξύ των δύο κομμάτων μια «έντιμη συμφωνία» ώστε να προχωρήσουν μαζί τόσο η Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης που ζητεί η κυβέρνηση όσο και η Εξεταστική για τα capitals controls που σχεδιάζει η ΝΔ «για να έρθει ο κ. Βαρουφάκης και να μας πει για το plan b και τους σχεδιασμούς επιστροφής στη δραχμή», όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω»

«Οι δήθεν νίκες σας αποδείχθηκαν πανωλεθρίες. Η Ελλάδα, επί ημερών σας, έγινε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά, χώρα υπό επιτροπεία, υπό επιτήρηση», είχε τονίσει στην αρχική ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ. «Και σήμερα αποδείξατε ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε σε ένα κλίμα στοιχειώδους συνεννόησης. Θέλετε συνεχώς πόλωση, όξυνση, διχασμό, λασπολογία. Αυτή είναι η φύση σας. Δεν αντέχετε τη συνεννόηση γιατί έτσι θα φανεί σε όλο της το μέγεθος η τραγική σας ανεπάρκεια», συμπλήρωσε.

«Εδώ που έχουμε φτάσει, έχετε μόνο μια ωφέλιμη απόφαση για τον τόπο να πάρετε: Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε. Να φύγετε πριν σπρώξετε την χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει κανένας ουσιαστικός εθνικός λόγος παρά μόνο η εξυπηρέτηση των κομματικών σας στόχων. Τώρα υπάρχει εθνικός λόγος. Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο. Και επειδή, όπως φαίνεται, η Βουλή αυτή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, να δώσει, λοιπόν, τη λύση ο λαός. Εδώ που φτάσατε τη χώρα, το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της διαδικασίας απομάκρυνσής σας», συνέχισε.

Απευθυνόμενος κατά πρόσωπο στον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Δεν έχω αυταπάτες. Το πάθος σας για την εξουσία είναι τέτοιο που θα κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να μείνετε γαντζωμένος στην καρέκλα. Μην έχετε όμως καμία αμφιβολία. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σύντομα θα είστε ο νεότερος τέως πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα. Και μόνο τότε θα βγούμε από το τέλμα. Θα αναπνεύσει η χώρα και η Δημοκρατία. Θα ενωθούν ξανά οι Έλληνες. Θα γεννηθεί ξανά η ελπίδα. Θα μείνει όρθια η Ελλάδα».

Η κόντρα για τον Καρανίκα και οι λίστες

Ο πρόεδρος της ΝΔ στρίμωξε τον πρωθυπουργό να τις επισημάνσεις του στο κομματικό κράτος που στήνει η κυβέρνηση. «Μας γεμίσατε κολλητούς συμβούλους, κομματικούς κηφήνες, χωρίς γνώσεις, χωρίς εμπειρία, με μόνο προσόν το ότι είναι φίλοι σας, συγγενείς, ψηφοφόροι σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Έχετε κάνει γραφικές επιλογές που προκαλούν χιλιάδες άξιους νέους που δεν έχουν ευκαιρίες να προχωρήσουν στη ζωή τους. Ο κάθε Καρανίκας που προσλαμβάνετε είναι μια γροθιά στο στομάχι της Ελλάδας που αγωνίζεται, που παλεύει, που σε πείσμα των καιρών ακόμα ελπίζει. Και βαρεθήκαμε αυτή την καραμέλα, ότι είναι μετακλητοί κι όχι μόνιμοι. Δηλαδή, οι μετακλητοί δεν πρέπει να προσλαμβάνονται αξιοκρατικά; Δεν πρέπει να είναι άξιοι, να έχουν σπουδάσει, να μιλούν ξένες γλώσσες και να μπορούν να προσφέρουν στη δημόσια διοίκηση; Για αυτό σας λέω ότι είστε γνήσιος εκπρόσωπος του παλαιοκομματισμού και του λαϊκισμού».

«Η δουλειά δεν είναι ντροπή, το να είσαι λαμόγιο είναι», έσπευσε να υπερασπιστεί ο κ. Τσίπρας την πρόσληψη Καρανίκα. «Οι 52 μετακλητοί στο γραφείο του κου Μητσοτάκη προσελήφθησαν με αξιοκρατικά κριτήρια;», προκάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ, ο οποίος απάντησε: «Δεν τον προσλάβατε για να κάνει καφέδες, όπως είναι η δουλειά του. Τον προσλάβατε στον Στρατηγικό Σχεδιασμό της κυβέρνησης χωρίς κανένα κριτήριο».

Επικαλούμενος στοιχεία που η ίδια η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε παρά τη διαρκή φλυαρία για «λίστες», στην πράξη δεν έχει γίνει «τίποτα σοβαρό και ουσιαστικό να αξιοποιηθούν». Έθεσε ερωτήματα γιατί αποπέμφθηκε «ο πολλά υποσχόμενος υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης, ο οποίος ένα χρόνο πριν έλεγε ότι είχαν εντοπιστεί 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής ύψους 7 δισ. ευρώ και δεσμεύτηκε ότι θα εισπράξει τον πρώτο χρόνο 2,5 δις ευρώ» για να σημειώσει: «Αν τα είχατε καταφέρει, δεν θα συζητούσατε για νέες μειώσεις στις συντάξεις που διαπραγματεύεστε και θα φέρουν την υπογραφή σας».

«Συγκεντρώσατε», συνέχισε, «λιγότερα χρήματα το 2015, από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014. Κάνατε λιγότερους ελέγχους το 2015 από ό,τι το 2014. Το 2014 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 143 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ και ολοκληρώθηκαν 95. Το 2015, ξεκίνησε ο έλεγχος 80 υποθέσεων, και ολοκληρώθηκε μόλις σε 38. Για τόση αποτελεσματικότητα μιλάμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, τέλος, επικαλέστηκε στις δημοσκοπήσεις για να επισημάνει ότι «9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως η χώρα πηγαίνει προς τη λάθος κατεύθυνση» και να απευθύνει προς τον πρωθυπουργό το ερώτημα: «Όλοι λάθος κάνουν κύριε Τσίπρα;».