Του Γρηγόρη Τζιοβάρα

Υπέρ μιας τολμηρής συνταγματικής αναθεώρησης που να αφορά συνολικά τον καταστατικό χάρτη της χώρας και να μην υπακούει σε κομματικούς τακτικισμούς, τάσσεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έχοντας δρομολογήσει πρώτος την έναρξη της συζήτησης για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, με τη συγκρότηση Επιτροπής στελεχών του κόμματός του, που ετοιμάζουν τις τελικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την έντονη αντίθεσή του με την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει ζήτημα εκλογικού νόμου.

«Η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει συνολικά και πρέπει να ξεκινήσει από τη συνταγματική αναθεώρηση και στη συνέχεια να συζητήσουμε και τα θέματα του εκλογικού νόμου», είναι η κατηγορηματική θέση που διατυπώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος κατηγορεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι ανοίγει το ζήτημα του εκλογικού συστήματος επειδή διαβλέπει ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές.

Με «σκληρή» γλώσσα, μάλιστα, μιλώντας τη Δευτέρα στο ραδιόφωνο του Σκάι, στηλίτευσε την εξαγγελθείσα λίγο αργότερα αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Ανοίγει επειδή κάποιοι βλέπουν ότι θα χάσουν τις επόμενες εκλογές και με μεγάλη διαφορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μην κοροϊδευόμαστε. Να τα λέμε τα πράγματα έξω από τα δόντια», είπε και πρόσθεσε: «Τα ίδια έκανε και ο Κουτσόγιωργας το 1988 – 1989. Όταν άλλαξε τελευταία στιγμή τον εκλογικό νόμο και στέρησε από τη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές και χρειάστηκαν τρεις εκλογές για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία με μία έδρα διαφορά. Τα ίδια φαντάζομαι ότι σκέφτεται τώρα και ο κ. Τσίπρας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε αναφανδόν κατά της απλής αναλογικής. «Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να έχει ισχυρές κυβερνήσεις», είπε. Και επιχειρηματολογώντας υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής, πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση, κόμματα τα οποία ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κυβερνούν αυτοδύναμα». Σε αυτό το πνεύμα, υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθεί το υφιστάμενο «μπόνους» υπέρ του πρώτου κόμματος, όπως και το πλαφόν του 3% για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος να εισηγηθεί σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της πολιτικής σταθερότητας. Προτείνει, έτσι, να καθιερωθεί πενταετής κοινοβουλευτική θητεία, «για να έχουμε μεγαλύτερο χρόνο στη διάθεσή μας». Ενώ τάσσεται υπέρ της αποσύνδεσης της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πρόωρων εκλογών, αλλά και κατά της άμεσης ανάδειξης από τον λαό του Ανώτατου Άρχοντα. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αποκτήσει κάποιες περισσότερες αρμοδιότητες ρυθμιστικού χαρακτήρα σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα, αλλά προσωπικά είμαι αντίθετος στην απευθείας εκλογή από τον λαό» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ», δηλώνει.

Στους σχεδιασμούς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη, συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία, υπό την προεδρία του βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, επεξεργάζονται τις προτάσεις, είναι να συνεχιστεί ο εσωτερικός διάλογος που έχει ξεκινήσει στη ΝΔ ώστε να παρουσιαστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο συνολικά και τεκμηριωμένα οι θέσεις της για τον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.