Επαφές με καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου έχει προγραμματίσει για σήμερα, Τρίτη, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά πληροφορίες, θα έχει τηλεφωνικές επαφές αλλά και συνάντηση στο γραφείο του με γνωστούς συνταγματολόγους, όπως οι Νίκος Αλιβιζάτος, Αντώνης Μανιτάκης, Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Ξενοφών Κοντιάδης, Φίλιππος Σπυρόπουλος και άλλοι.

Παρουσία και του γενικού εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας για την Αναθεώρηση Κώστα Τασούλα, ο κ. Μητσοτάκης θα ανταλλάξει απόψεις με τους επιστήμονες που ειδικεύονται στο Συνταγματικό Δίκαιο, προκειμένου οι θέσεις που θα υποστηρίξει η αξιωματική αντιπολίτευση να έχουν και την ανάλογη τεκμηρίωση.

Το ενδιαφέρον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εστιάζεται, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, στην αποσαφήνιση της ερμηνείας του άρθρου 110 του Συντάγματος και το κατά πόσο η προαναθεωρητική Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη, που θα είναι Αναθεωρημένη ως προς την κατεύθυνση που θα λάβουν οι διατάξεις που θα χρισθούν αναθεωρητέες.
Η συγκεκριμένη ερμηνεία αποτελεί αντικείμενο έντονης διαμάχης ανάμεσα στην κυβερνητική πτέρυγα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η πλευρά των κυβερνητικών υποστηρίζει ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη για το περιεχόμενο που θα έχει η Αναθεώρηση. Το αντίθετο υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας επικαλούνται και το ιστορικό των προηγούμενων αναθεωρήσεων του Συντάγματος, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεσολαβεί η λαϊκή ετυμηγορία.

Η δεκάδα των προτάσεων της ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά το διήμερο των συζητήσεων που θα γίνουν στη βουλή θα επιμείνει να υιοθετηθούν οι ακόλουθες δέκα προτάσεις ώστε να έχει ουσία η συνταγματική αναθεώρηση:

1. Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρό έλεγχο ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους και ταυτόχρονα αναγνώριση της αυτοτέλειας και αναβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων.
2. Παραχώρηση εκτενών αρμοδιοτήτων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτοτελείς πόροι για την εκπλήρωση των σκοπών της.
3. Περιορισμός των λόγων πρόωρης διάλυσης της Βουλής ώστε οι εκλογές να διεξάγονται σε τακτό χρόνο ανά τετραετία.
4. Καθιέρωση ασφαλούς φορολογικού περιβάλλοντος με απαγόρευση της αναδρομικής επιβολής οποιουδήποτε βάρους.
5. Αναγνώριση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, κατοχύρωση των όρων ελεύθερου ανταγωνισμού υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής, εισαγωγή όρων αναπτυξιακής προοπτικής και προστασία του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
6. Αναβάθμιση, αξιοκρατία, αμεροληψία της δημόσιας διοίκησης και ισότητα ευκαιριών όλων των πολιτών.
7. Αναγνώριση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ως χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης.
8. Αναβάθμιση του επιπέδου ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών και μέτρα επιτάχυνσης της δικαιοσύνης.
9. Μέτρα αποκατάστασης της λειτουργίας του κοινοβουλίου και εισαγωγή κανόνων καλής νομοθέτησης.
10. Απλοποίηση της αναθεωρητικής διαδικασίας με διατήρηση του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος.

Πηγή: protothema.gr