Η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας έχει σοβαρές ανησυχίες ότι τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα ενδέχεται να αποξενώσουν τη χώρα, καθώς παραβιάζουν τη Σύμβαση του ΟΟΣΑ εναντίον της δωροδοκίας.

Στις 11 Ιουνίου 2019, η Ελλάδα τροποποίησε τους κώδικες ποινικής δικονομίας. Ως αποτέλεσμα, το κύριο αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα, το οποίο είναι λιγότερο σοβαρό αδίκημα.

Η Ομάδα Εργασίας εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η τροπολογία αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις, που ίσως εκτείνονται από το κλείσιμο των συνεχιζόμενων ερευνών και διώξεων οι οποίες σχετίζονται με τη διαφθορά, με την πιθανή παρεμπόδιση της διεθνούς συνεργασίας σε μελλοντικές υποθέσεις και την περικοπή των προθεσμιών.

Οι νέοι κώδικες άρχισαν να ισχύουν την 1η Ιουλίου 2019, αφού εγκρίθηκαν κατά την τελευταία σύνοδο του ελληνικού Κοινοβουλίου, πριν αυτό διαλυθεί καθώς η χώρα βάδιζε προς τις εθνικές εκλογές που έλαβαν χώρα στις 7 Ιουλίου 2019.

Η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία θα διενεργήσει συμπληρωματική επανεξέταση στο θέμα αυτό για την Ελλάδα, με επιτόπια επίσκεψη το φθινόπωρο του 2019 και δημοσίευση έκθεσης αξιολόγησης τον Δεκέμβριο του 2019. Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί από κοινού με την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία αποφάσισε επίσης να προβεί σε επείγουσα αξιολόγηση των τροποποιήσεων της Ελλάδας στον Ποινικό της Κώδικα.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης, η ομάδα εργασίας του ΟΟΣΑ μπορεί να αποφασίσει ότι είναι απαραίτητα περαιτέρω προσήκοντα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αποστολής ομάδας υψηλού επιπέδου στην Ελλάδα. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΟΣΑ συμφώνησε επίσης να εκδώσει μια επιστολή που θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Στην επιστολή θα αναφερθούν οι σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο των αναθεωρημένων ποινικών κωδίκων κατά της διαφθοράς.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Ομάδα Εργασίας αποφάσισε να προβεί σε συμπληρωματική εξέταση της Ελλάδας. Το 2012, η Ελλάδα δεν κατάφερε να διερευνήσει αμέσως μια σημαντική υπόθεση περί δωροδοκίας στο εξωτερικό και να παράσχει έγκαιρη πληροφόρηση σχετικά με τις προσπάθειές της κατά της δωροδοκίας και ως εκ τούτου η ομάδα εργασίας για τη δωροδοκία διενήργησε σχετική αξιολόγηση το 2015.