Σήμερα ή αύριο θα ληφθεί η απόφαση για το  τι  θα ξεκινήσει τη Δευτέρα αφού όμως ληφθεί  η επιστημονική άποψη και γνώση των επιστημόνων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, όπως ανέφερε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1, το click in shop «προφανώς και δεν θα το ξεκινήσουμε τη Δευτέρα», εκείνο όμως το οποίο μπορεί να ξεκινήσει είναι το click away έτσι όπως λειτούργησε. Όπως είπε ο υπουργός, «τo click away ήταν μια εναλλακτική λύση στην παράδοση κατ’οίκον. Έδωσε δηλαδή τη δυνατότητα να αυξηθούν οι πωλήσεις και στο 90% των περιπτώσεων προσέθεσε ένα τζίρο μεταξύ του 20 και του 50%. 10% των περιπτώσεων ήταν χαμηλότερο από το 20% ή παραπάνω από το 50% επομένως πραγματικά δούλεψε για το λόγο που ανακοινώθηκε και που θέλαμε να δουλέψει… Επομένως αναμένουμε τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν έως και αύριο».

Όπως ανέφερε το click in shop θα είναι με ραντεβού, ενώ θα εξεταστεί αν το σενάριο του ενός ατόμου ή των περισσοτέρων μπορεί να επιτραπεί.

Μιλώντας στον ίδιο ρ/σ ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή, κος Παναγιώτης Σταμπουλίδης, είπε ότι «το click in shop είναι το επόμενο βήμα αλλά δεν θα εφαρμοστεί τώρα, όταν δοθεί ο χώρος ο υγειονομικός και μας δώσουν το πράσινο φως».

«Προφανώς δεν θέλουμε να χαθεί η περίοδος των εκπτώσεων γιατί σας είπα κρατάμε ζωντανούς κάποιους σημαντικούς πνεύμονες για τη εθνική οικονομία, το λιανικό εμπόριο είναι ένα από αυτά, αλλά δεν πρέπει να θυσιάσουμε την προσπάθεια για την υγειονομική ασφάλεια της χώρας».

Για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, όπου το 50% του ποσού είναι μη επιστρεπτέο, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή έως τις 15 Ιανουαρίου. «Θα πρέπει όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση τζίρου από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Θα συνεχίσουμε τα προγράμματα, θα πρέπει όμως να τελειώσει αυτή η περιπέτεια και εκεί στο τέλος θα γίνει ο απολογισμός, θα δούμε ποιοι κλάδοι έχουν πληγεί περισσότερο και ανάλογα θα είναι και η στήριξη της πολιτείας», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης για να προσθέσει ότι «σαφώς δεν θέλουμε να κλείσει καμία επιχείρηση και έχουμε δείξει από την αρχή με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ότι θέλουμε να στηρίξουμε και τις θέσεις εργασίας και τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θέλει και θα συνεχίσει να στηρίζει και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

Τέλος, αναφορικά με τη χθεσινή στάση της Εκκλησίας στον εορτασμό των Θεοφανίων, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την Εκκλησία, έχει ωστόσο την ευθύνη της υγείας, «επομένως η κάθε απόφαση που λαμβάνει προσανατολίζεται προς αυτή την κατεύθυνση να προασπίσει πρώτα και πάνω από όλα τη δημόσια υγεία μετά μπαίνει οτιδήποτε άλλο».

Όπως τόνισε, «θα πρέπει όλοι να σεβόμαστε τις αποφάσεις της πολιτείας. Δεν έρχεται για να κλείσει ούτε εκκλησίες, ούτε την οικονομία, έρχεται πρώτα και πάνω από όλα να προστατεύσει τη δημόσια υγεία».

 

Διαβάστε ακόμη:

Ο Ελον Μασκ «απειλεί» τον Τζεφ Μπέζος – Θα γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Moderna: Το εμβόλιο πιθανόν να προσφέρει προστασία για έως 2 χρόνια

Ελλάκτωρ: Αναβάλλεται για τις 27 Ιανουαρίου η γενική συνέλευση των μετόχων