Ελλάδα

Περιφέρεια Αττικής: €9,5 εκατ. στον ΕΟΔΥ για εξοπλισμό και νέα εργαστήρια ΚΕΔΥ

  • newsroom


Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, για τη δημιουργία νέων μονάδων εργαστηρίων ΚΕΔΥ

Με το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014-2020 χρηματοδοτείται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) από την Περιφέρεια Αττικής για την προμήθεια βιοϊατρικού και λοιπού εξοπλισμού, με στόχο την αναβάθμιση και την ανάπτυξη νέων μονάδων εργαστηρίων ΚΕΔΥ, λόγω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Τη σχετική πρόσκληση έχει υπογράψει  ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, παρουσία του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του προϊστάμενου της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόση.

Η πρόσκληση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020, ενώ στοχεύει στην αναβάθμιση των εργαστηρίων, ώστε να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες και να καταστούν αξιόπιστα ελέγχου για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα και της δημιουργίας νέων εργαστηρίων με την προσθήκη εξοπλισμού, που θα επιτρέψει την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων τεχνικών για τη διάγνωση μεγαλύτερου εύρους νοσογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου και του Covid 19.

«Ενίσχυση στις δημόσιες δομές»

Ο Π. Αρκουμανέας επισήμανε πως με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας θα φτιαχτούν εργαστήρια από τα καλύτερα στην Ευρώπη, τα οποία θα είναι σύγχρονα, ανταγωνιστικά και θα θωρακίζουν καλύτερα τη δημόσια υγεία, ενισχύοντας τον τομέα της πρόληψης, με έμφαση στη μεγιστοποίηση της επαγρύπνησης.

Ο Γ. Πατούλης, με αφορμή τη νέα αυτή πράξη προς όφελος του δημόσιου Συστήματος Υγείας, επισήμανε: «Αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, προωθούμε δράσεις που θα ενισχύσουν καθοριστικά τις δημόσιες δομές, συμβάλλοντας στην καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας. Μετά την ενίσχυση με προσωπικό, φορέων υγείας και το πρόγραμμα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με το ποσό των 250 εκατ. ευρώ, τώρα ενισχύουμε τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, προμηθεύοντάς τα με τον κατάλληλο βιοϊατρικό και λοιπό εξοπλισμό για να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις νέες κρίσιμες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης».

Η δράση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση των δομών της Αττικής, όπως:

  • Η ενίσχυση των μονάδων και φορέων υγείας του υπουργείου Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες της επιδημίας Covid-19, προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ
  • Η προμήθεια περιπολικού σκάφους κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Παρατάσεις έως και δύο μήνες λόγω πανδημίας

Γερμανία – κορωνοϊός: Όλο και περισσότεροι ζητούν παράταση του lockdown

Καρέλιας: Πάνω από €3,5 εκατ. οι παροχές σε εργαζόμενους και ιδρύματα το 2020

 

Απόρρητο Απόρρητο