Ελλάδα

Ποιες είναι οι νέες αλλαγές στις άδειες κυκλοφορίας – Τι πρέπει να αναγράφεται εφεξής

  • newsroom


Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πλέον αποτυπώνει και στα νέα έγγραφα τις μετρήσεις εκπομπών CO2 σύμφωνα με το νέο πρότυπο WLTP - Τι σημαίνει αυτό για τους ιδιοκτήτες ΙΧ;

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 εφαρμόστηκε το νέο πρότυπο μέτρησης των εκπομπών CO2 στα καινούρια αυτοκίνητα και τόσο το Τέλος Ταξινόμησης όσο και τα ετήσια Τέλη Κυκλοφορίας και πλέον υπολογίζονται με τους νέους συντελεστές.

Ωστόσο η εφαρμογή του νέου πρότυπου WLTP πρέπει να αποτυπώνεται και στα επίσημα έγγραφα των καινούριων αυτοκινήτων ή μεταχειρισμένων που θα εισάγωνται. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εκδώσει σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία ξεκαθαρίζει τι πρέπει να αναγράφουν οι Άδειες Κυκλοφορίας από το νέο χρόνο.

Μάλιστα στο πεδίο V7 οι εκπομπές CO2 για όσα έχουν ταξινομηθούν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 θα αναγράφουν τις εκπομπές CO2 σύμφωνα με τις νέο πρότυπο WLTP ενώ για τα προγενέστερα οι εκπομπές που θα αναγράφονται έχουν υπολογιστεί σύμφωνα με το παλαιότερο πρότυπο NEDC.

Ειδικότερα η εγκύκλιος αναγράφει ότι: « Από 1-1-2021 δεν υφίσταται, πλέον, υποχρέωση αναγραφής των τιμών για τις ειδικές εκπομπές CO2 NEDC στα έγγραφα έγκρισης τύπου και στα πιστοποιητικά συμμόρφωσης. Κατά συνέπεια, η Υπηρεσία Μηχανοργάνωσης του Υπουργείου μας, προετοιμάζει την υλοποίηση των ανάλογων ρυθμίσεων ώστε, από 1-1-2021, στο πεδίο V7 της άδειας κυκλοφορίας, να μεταφέρονται και να τυπώνονται οι τιμές για τις ειδικές εκπομπές CO2 WLTP, για τα οχήματα που θα ταξινομηθούν για 1η φορά διεθνώς (δηλ. είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό).

Ως προς τα καινούργια οχήματα, που θα ταξινομούνται από 1-1-2021 1η φορά στη χώρα μας (άρα και διεθνώς), η νέα ρύθμιση, αναφορικά με το τί θα τυπώνεται στο πεδίο V7 της άδειας κυκλοφορίας από 1-1-2021, όπως και πριν, δεν απαιτεί κάποια νέα, ιδιαίτερη, ενέργεια του χειριστή (του μηχανογραφικού συστήματος έκδοσης άδειας κυκλοφορίας), ο οποίος, έτσι ή αλλιώς, όπως ισχύει, οφείλει να συμπληρώνει υποχρεωτικά και τα δύο σχετικά πεδία της εφαρμογής, από το πιστοποιητικό συμμόρφωσης, για όσο υπάρχουν και οι δύο σχετικές τιμές, ενώ, στην περίπτωση που η τιμή του NEDC δε θα αναφέρεται, το αντίστοιχο πεδίο της εφαρμογής θα μένει κενό.»

Διαβάστε περισσότερα: newsauto.gr

Διαβάστε ακόμη:

Εγγυημένα δάνεια: 120 δόσεις από €20 ευρώ – Πότε εκπνέει η διορία για ευνοϊκή ρύθμιση

ΕΛΠΕ: Μπαίνουν στην… πρίζα με νέα εταιρεία στην ηλεκτροκίνηση

PwC: Παγκόσμια ανάπτυξη 5% το 2021- Επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα ως τις αρχές του 2021