Σε υψηλούς τόνους συνεχίσθηκε και σήμερα η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην ολομέλεια της Βουλής, με φόντο την οικονομία αλλά και τις χθεσινές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, χαρακτήρισε «βατερλώ» για τον ΣΥΡΙΖΑ την «προσχηματική» πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών. Επί τρεις ημέρες, είπε «αναδείχθηκε περίτρανα η πολιτική ανικανότητα του κ. Τσίπρα, που έκανε ακόμα μία λανθασμένη πολιτική κίνηση».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που ειπώθηκαν και στην σημερινή συνεδριάση ότι «η κυβέρνηση ελέγχει τα ΜΜΕ», ο κ. Λιβανός ανέφερε πως «εμείς πιστεύουμε στον πολιτικό φιλελευθερισμό, που η βασική του αξία είναι η ανεξάρτητη και ισχυρή παρουσία διαλόγου και κριτικής. Εμείς, και θέλουμε και στηρίζουμε την πολυφωνία, που θεωρούμε οξυγόνο της Δημοκρατίας. Εύχομαι να μην υιοθετήσετε ολοκληρωτικά στο ΣΥΡΙΖΑ τη λογική των στρατευμένων ΜΜΕ. Της κομματικής, φανατικής, ενίοτε δε αντιδημοκρατικής και ‘εγκληματικής’ ενημέρωσης ως προς την δολοφονία χαρακτήρων».

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είπε πως «εμείς το στηρίζουμε γιατί δίνει λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, με ένα καινοτόμο, ολιστικό πλαίσιο, βάζοντας τέλος στις κατακερματισμένες, διάσπαρτες διατάξεις.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, από την δική της πλευρά επέκρινε τόσο τον υπουργό Οικονομικών, όσο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως λένε «ψέματα και ανακρίβειες» στους πολίτες, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό, την «αδιανόητη απόσταση, το χάσμα που έχουν από την κοινωνική πραγματικότητα».

Αναφορικά με την οικονομία, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, ο μέσος όρος ύφεσης ήταν περίπου 4,9% και η ευρωζώνη είχε ανάπτυξη 0,5%, ενώ κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε θετικός μέσος όρος ανάπτυξης 1% και η ευρωζώνη είχε 1,9%». Η ΝΔ, υπογράμμισε, «επαίρεται για τις επιδόσεις του 2019, όταν η μόνη ‘συμβολή’ της στην οικονομία ήταν η επιβράδυνση από το γ’ τρίμηνο, η ένταξη σε υφεσιακή τροχιά από το τέλος του έτους και η επίσημη ύφεση πια στις αρχές του 2020, πολύ πριν την πανδημία».

Σχετικά με το νομοσχέδιο, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως ψευδές πως με τον νέο πτωχευτικό κώδικα δεν υπάρχει έξωση», καθώς «όσοι βγάζουν πάνω από 7.000 ευρώ χάνουν το σπίτι τους την επόμενη μέρα και επέρχεται έξωση», ενώ «και για όσους βγάζουν κάτω από 7.000 ευρώ, αν καθυστερήσουν τρία ενοίκια, θα επέρχεται έξωση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε στο νόμο Κατσέλη και θύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τότε που ψηφιζόταν στην ολομέλεια, «η εισηγήτρια του κόμματός σας, μας έλεγε ότι «το σχέδιο νόμου είναι εξαιρετικά ανώδυνο για τις τράπεζες και εξαιρετικά λίγο για τους υπερχρεωμένους», ενώ ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος που ήταν τότε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προέβλεπε ότι «δεν θα υπάρξει ούτε ένας δανειολήπτης που θα ωφεληθεί από το σχέδιο νόμου» […] Καλό θα είναι, όταν αρθρώνουμε λόγο αντιπολιτευτικό στην κυβέρνηση, να μην τα φέρει ο καιρός να γελοιοποιηθούμε στην αίθουσα αυτή» σχολίασε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε πως «εάν μας παρακολουθούσε αυτές τις πέντε ημέρες κάποιος, ο οποίος δεν έχει σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, θα νόμιζε ότι εδώ συγκρούεται το φως με το σκοτάδι…Περίσσεψαν οι λεκτικοί σας διαξιφισμοί, οι οποίοι όμως προσπαθούν να συσκοτίσουν τη μια και μόνη πραγματικότητα που είναι, ότι όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, έχετε σύμπλευση στις ίδιες στρατηγικές επιλογές, στο να τσακίζονται τα δικαιώματα των λαών για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων».

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ είπε πως «οι λύσεις τις οποίες προτείνετε είναι αντιλαϊκές. Θα μετατρέψουν όσους χρωστάνε. διαχρονικά σε ομήρους. Δόσεις, δόσεις, δόσεις…. 240 δόσεις λέτε, για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και έτσι θα είναι όμηροι για 20 χρόνια. 180 δόσεις στην εφορία, και εκεί όμηροι. 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, πάλι όμηροι. Ομήρους του κράτους και των τραπεζών θέλετε να καταστήσετε τον κόσμο, εάν δεν τους ρευστοποιήσετε την περιουσία του».

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, κάλεσε όσους έχουν ψηφίσει μνημόνια να μην διαμαρτύρονται σήμερα, γιατί αυτά είναι απότοκά τους. Ανέφερε πως η λεγόμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, έχει προέλθει από την μείωση των μισθών και αυτό δεν είναι επίτευγμα. Αναρωτήθηκε πού είναι οι επενδύσεις στη βελτίωση των διαδικασιών, την παραγωγή και την καινοτομία, για να αυξηθεί έτσι η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητά μας. Ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να αναφέρει πόσα από τα χρήματα που εισέρρευσαν στις τράπεζες από το ευρωσύστημα πήγαν στην πραγματική οικονομία και πόσα για την αγορά ομολόγων του Δημοσίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, επέμεινε πως το νομοσχέδιο αυτό «οδηγεί στην ρευστοποίηση της ελληνικής οικογένειας». Υποστήριξε ότι στο στόχαστρο του νομοσχεδίου βρίσκονται οι πολίτες που χρωστούν περισσότερα από 30.000 ευρώ, οι εγγυητές των δανείων τους και όσοι έχουν κληρονομήσει ή θα κληρονομήσουν δανειολήπτες. Ο κ. Αρσένης είπε πως «εμείς ως ΜέΡΑ 25, έχουμε φέρει και είναι σε δημόσια διαβούλευση, πρόταση νόμου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Είναι το σχέδιο Οδυσσέας, που ονομάσθηκε έτσι, καθώς οι πολίτες βρίσκονται σε έναν τιτάνιο αγώνα για να καταφέρουν να τους ανήκει το σπίτι τους».