Ελλάδα

Self test: Πώς πρέπει να γίνεται η διαχείριση των αποβλήτων

  • newsroom


Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, τα self test θα πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και πριν από την έναρξη των μαθημάτων

Τα self test για τον κορωνοϊό εντάσσονται πλέον στην καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, καθώς είναι υποχρεωτικά για εκπαιδευτικούς και μαθητές, όπως επίσης για τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), το διοικητικό και το λοιπό προσωπικό των ημερησίων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ) καθώς και των Λυκειακών Τάξεων των Γυμνασίων με Λυκειακές Τάξεις.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, τα self test θα πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, προ Δευτέρας και Πέμπτης, εκάστης σχολικής εβδομάδας και πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιούνται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή την έναρξη της μαζικής χρήσης των self test εξέδωσε οδηγίες για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων από τη χρήση τους.

Αν το τεστ είναι αρνητικό

Απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).

Αν το τεστ είναι θετικό

Απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη, η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής, και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.

Τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.

Σημειώνεται ότι οι οδηγίες ισχύουν όταν δεν υπάρχει ειδική συσκευασία απόρριψης για το self-test. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι ισχύουν και οι γενικές οδηγίες για τα απόβλητα Covid-19. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμη

Αναπτυξιακός: Έπενδυτικά σχέδια άνω των 2 δισ. για την «ανάφλεξη» των τοπικών οικονομιών

Μικρολίμανο: Πώς θα μεταμορφωθεί η γραφική περιοχή μετά την ανάπλαση

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Εγκρίθηκαν 12.579 αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό €308.893.489

 

Απόρρητο Απόρρητο