Αναστάτωση προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός στην Εύβοια που σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:30 το πρωί και έγινε αισθητός στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός στην Εύβοια είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10,7 χιλιόμετρα και επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου.

Όπως δήλωσε στο evima.gr, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπάνος, έχει γίνει η καταγραφή των πρώτων προβλημάτων από την ισχυρή σεισμική δόνηση στην Εύβοια. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε έχουν γίνει κάποιες κατολισθήσεις σε δρόμους της Βόρειας Εύβοιας.

«Μέχρι στιγμής, και το τονίζω μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Υπήρξε πτώση βράχων στον δρόμο προς Βλαχιά. Αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί της Περιφέρειας κάνουν καταγραφή για να δουν αν υπάρχουν ζημιές», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Mαθητές και κάτοικοι στους δρόμους

Ο σεισμός σύμφωνα με τους κατοίκους της Εύβοιας ήταν ισχυρός αλλά είχε και διάρκεια κι αυτό τον έκανε ακόμα πιο τρομακτικό. Μάλιστα, έγινε αισθητός και στην Αθήνα. «Δεν μας έχουν δηλωθεί ζημιές αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός ήταν πάνω κάτω που πραγματικά προμηνύει ότι θα έχουμε πολλές ζημιές», είπε ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρης.

«Τα παιδιά έχουν βγει από τα σχολεία σε όλα τα χωριά, ο κόσμος έχει βγει έξω. Η περιοχή έχει παλιά κτήρια αρκετά. Πρώτα κοιτάμε τα σχολεία. Θα ειδοποιηθούν οι καθηγητές σε λίγο να φύγουν τα παιδιά, να πάνε σπίτια τους», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος στην ΕΡΤ.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

«Ο σεισμός έγινε σε ορεινή περιοχή, δεν εμπνέει ανησυχία», ανέφερε στο protothema.gr ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος.

«Είναι νωρίς, θα χρειαστούμε και άλλους μεγαλύτερους μετασεισμούς», τόνισε στο Action24 του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη», ανέφερε. «Θυμίζω ότι όμως υπάρχουν και σεισμικές εκπλήξεις, γι’ αυτό χρειάζεται παρακολούθηση και αξιολόγηση», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός αυτός εκδηλώθηκε σε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα διαχρονικά που δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. «Το 5 μπορεί να είναι και η οροφή των σεισμών στην περιοχή. Είναι μια συστάδα ρηγμάτων με κατεύθυνση ΒΑ, έχει δώσει και πριν από 1,5 χρόνο σεισμός. Το καλό είναι ότι στην περιοχή αυτή δεν έχουμε μεγαλύτερους σεισμούς. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς που θα έχουν μικρό μέγεθος, αυτό δείχνει η ιστορία της περιοχής. Θέλει λίγο προσοχή αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Δεν νομίζω να υπάρχει επίδραση τέτοια ώστε να έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, αυτό το λέω με επιφύλαξη και με βάση τα ιστορικά δεδομένα», υποστήριξε.

«Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος σεισμός με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής ενώ είναι πολύ καλό ότι υπάρχουν μετασεισμοί» δήλωσε στον Lamia Polis 87.7 o διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.

Όπως είπε στο Προκόπι που έγινε, είναι μία μικρή λεκάνη που κατεβαίνει το ποτάμι αλλά η περιοχή δεν έχει κάποιο ρήγμα. Καταλήγουν όμως εκεί ρήγματα από το Αιγαίο. Συνέστησε στους κατοίκους που διαμένουν σε παλιά σπίτια να είναι προσεκτικοί ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει σεισμική ακολουθία για μερικές μέρες το οποίο χαρακτήρισε θετικό.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μετά τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ στην Εύβοια ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με την ανάλυσή του η μετασεισμική ακολουθία «φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική» προσθέτοντας ότι «θα μας δώσει μετασεισμους της τάξης του 4-4,5 Ρίχτερ» και γι’ αυτό, όπως σημειώνει «απαιτείται προσοχή».

Στο πλαίσιο αυτό ζητά από όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.

Κατά τον Άκη Τσελέντη αφενός το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό και αφετέρου κατά μεγάλη πιθανότητα ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Τι έγραψε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

«Σχετικά με το σεισμό στην Εύβοια:
1. Η έως τώρα ακολουθία φαίνεται προς το παρόν φυσιολογική αλλά θα μας δώσει μετασεισμους της τάξης του 4-4,5 για αυτό απαιτείται προσοχή. Μακριά από απότομα πρανή λόγω μεγάλου κινδύνου κατολισθήσεων.
2. Το ιστορικό της περιοχής δεν έχει δείξει μεγάλο σεισμό.
3. Εκτιμώ ότι ΚΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ήταν ο κύριος.
4. Ακούτε ανακοινώσεις των ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ και όχι διαφόρων κινδυνολόγων.
Έγώ ευρίσκομαι μακριά για αυτό με χάσατε αύριο επιστρέφω Ελλάδα»

Στους δρόμους μαθητές και κάτοικοι στο Μαντούδι

Στο μεταξύ, κάτοικοι αλλά και μαθητές στο Μαντούδι, αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό βγήκαν στους δρόμους. Όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχός Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι βγήκαν στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».

Σύμφωνα με το evima.gr έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών.

Διαβάστε ακόμη

Συμφωνία ΔΕΗ για την εξαγορά της Κωτσόβολος – Στα 200 εκατ. ευρώ το deal με την Currys

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί ποτήρι: Βρέθηκε μελαμίνη πάνω από το όριο (pic)

Τζεφ Μπέζος: Μετακομίζει στο Μαϊάμι – Το συγκινητικό βίντεο στο γκαράζ όπου ίδρυσε την Amazon

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ