Συνεδρίασε εκ νέου η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, το απόγευμα της Πέμπτης (29/12) κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη και σε συνέχεια της ισχυρής σεισμικής δόνησης μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή των Ψαχνών.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν να εξεταστούν τα νεότερα στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη του φαινομένου.

Σύμφωνα με τα ομόφωνα πορίσματα της Επιτροπής, η μέχρι τώρα σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ψαχνών περιλαμβάνει, εκτός από τον χτεσινό σεισμό μεγέθους 4,9 της κλίμακας Ρίχτερ, περισσότερους από 100 σεισμούς με μέγιστο μέγεθος το 3,5.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, επισημάνθηκε πως η διάσταση της σεισμικής ακολουθίας είναι συμβατή με το μέγεθος του μεγαλύτερου σεισμού και τα μεγέθη των μετασεισμών είναι σχετικά μικρά, επομένως δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού.

Επιπλέον, γνωστοποιήθηκε πως όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ, παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Συστάσεις στους πολίτες

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, στους πολίτες συστήνεται:

(α) να αποφεύγουν την είσοδο και την παραμονή τους σε κτίρια που τυχόν έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν χαρακτηριστεί προσωρινά «Μη Κατοικήσιμα» από τα αρμόδια κλιμάκια μηχανικών και

β) να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό.

Διαβάστε ακόμη:

Xclusiv Shipbrokers: Η ανασκόπηση της χρονιάς για τη Ναυτιλία – Τι επιφυλάσσει το 2023

Πώς στήνονται τα «Family Offices» που θα φέρνουν «κροίσους» στην Ελλάδα

Κομισιόν: Ελλειψη διαφάνειας από την Κίνα για τον κορωνοϊό – Aνησυχία στην ΕΕ (tweets)