Πρόσθετες επενδύσεις, άνω των 500 εκατ. ευρώ, πρόκειται να κάνει η Cosco στο λιμάνι του Πειραιά πέραν των 350 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία παραχώρησης του ΟΛΠ, ανακοίνωσε σήμερα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Cosco Χου Λιρόνγκ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Σανγκάη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Cosco στον πρωθυπουργό, κατά τη συνάντηση που είχαν στην έδρα της εταιρείαςη, προτεραιότητα του κινεζικού κολοσσού είναι οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς ήδη η Cosco έχει επαφές με μεγάλες διεθνείς εταιρείες κρουαζιέρας που δείχνουν ενδιαφέρον να κάνουν το λιμάνι του Πειραιά βάση τους. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει πολυμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία, που μετέβη στη Σανγκάη μετά την ολοκλήρωση της επίσημης επίσκεψης στο Πεκίνο, με τη συνάντηση που είχε χθες ο Αλέξης Τσίπρας με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο του Λαού.

Κατά την συνάντηση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ξανά στην στρατηγική της Κίνας στην Ευρώπη, το one belt one road, λέγοντας ότι η διασύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη δίνει νέα προοπτική σε μια περίοδο σύνθετη και δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία και εσωστρέφειας για τον δυτικό κόσμο. Ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Κινέζο πρόεδρο την προοπτική περαιτέρω ενθάρρυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνας και παρουσίασε επενδυτικές προτάσεις της Ελλάδας σε έξι τομείς – οικονομία, τράπεζες, τουρισμό, έρευνα -καινοτομία, ελληνικές εξαγωγές και πολιτισμός.

Ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση η δέσμευση του κ. Τσίπρα να προωθήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας Κίνας-Ελλάδας και σημείωσε: “μετά τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά, θα ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών σε ένα νέο επίπεδο. Η χώρα σας έχει βιώσει τις πιο δύσκολες στιγμές και ως φίλος είμαι χαρούμενος που η Ελλάδα ανοίξει μια νέα σελίδα ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος, ο πιο αξιόπιστος φίλος της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Εξέφρασε ακόμη την βεβαιότητα ότι ο Πειραιάς θα δημιουργήσει νέες προοπτικές διεύρυνσης της συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας στις μεταφορές, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες και την ναυτιλία. Παράλληλα είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε συνεργασία σε τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό και επιθυμούμε την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου.

Ο κ. Τσίπρας, δήλωσε ότι «στις ελληνο-κινεζικές σχέσεις κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούριος» και ευχαρίστησε την Κίνα για την συμπαράστασή της στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «οι φιλίες φαίνονται στα δύσκολα».

Κλείνοντας την συνάντηση, ο Κινέζος Πρόεδρος αποδέχτηκε πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Πεκίνο που περιελάμβανε επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, ο κ. Τσίπρας αναχώρησε για την Σαγκάη έχοντας μαζί του και το δώρο του κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ: ένα ποδήλατο. Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνάντησή τους ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει ότι «η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία. Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών της Κίνας μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της COSCO, τον πρόεδρο του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης ΖΤΕ, τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun.

Επίσης θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, και θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης.