Ελλάδα

Το νέο πρόσωπο της πρωτεύουσας: Έργα δεκάδων εκατομμυρίων «τρέχουν» στο δήμο της Αθήνας

  • Στεφανία Σούκη


Η Οικονομική Επιτροπή άναψε το πράσινο φώς, εγκρίνοντας την υποβολή πρότασης εκ μέρους του δήμου Αθηναίων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χρηματοδότηση, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ

Το μεγάλο έργο ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου, μεγάλες εργολαβίες για το πράσινο, τα πεζοδρόμια, για τους κοινόχρηστους χώρους και τον οδοφωτισμό περιλαμβάνονται στα έργα για τα οποία σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι επόμενες εργολαβίες από το δήμο της Αθήνας, την ίδια στιγμή που προχωρούν και οι διμερείς συμβάσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών αναφορικά με το φιλόδοξο project για τη Διπλή Ανάπλαση.

Σε σχέση με το τελευταίο, προ ημερών εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου η απόφαση σχετικά με τους όρους και τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου και της “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»  για την τεχνική υποστήριξη δράσεων και διαδικασιών καθώς και την εκπόνηση μελετών για τη δημοπράτηση των απαιτούμενων υποστηρικτικών έργων στην περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης καθώς και την ευρύτερη περιοχή στον Ελαιώνα. Ο προϋπολογισμός, με βάση τη σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής είναι 607 χιλ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Ενδεικτικά, στην Περιοχή Ανάπλασης ΙΙ του Ελαιώνα, ο δήμος Αθηναίων υποχρεούται να μεριμνήσει για την προώθηση των διαδικασιών μελέτης και κατασκευής των έργων υποδομής -διαμορφώσεων, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όπως το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, την ΕΥΔΑΠ κλπ., έχει την ευθύνη να κινήσει τις διαδικασίες για τη σύναψη των αναγκαίων συμβάσεων κατασκευής και εκμίσθωσης του γηπέδου ποδοσφαίρου, σε συνεργασία με αρμόδιους δημόσιους φορείς, οι οποίοι θα αναλάβουν από κοινού τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή του, να εκπονήσει τις μελέτες εξειδίκευσης της διαμόρφωσης των ελεύθερων χώρων και των χώρων κοινοχρήστου πρασίνου, εγκρινόμενες από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, να διαμορφώσει τους χώρους πρασίνου, να εκτελέσει με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του, τα έργα διαμόρφωσης των χώρων και των δικτύων υποδομής (ύδρευσης αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, φυσικού αερίου κλπ) από κοινού με τους υπόλοιπους φορείς υλοποίησης του Προγράμματος (εντός της Περιοχής Ανάπλασης ΙΙ – εσωτερικά δίκτυα υποδομής) και τους αρμόδιους δημόσιους φορείς.

Η εν λόγω σύμβαση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της κατάρτισης των επιμέρους συμβάσεων που προβλέπονται μεταξύ των εμπλεκομένων μερών για τη Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού- Αλεξάνδρας.

Επιπλέον, η Οικονομική Επιτροπή άναψε το πράσινο φώς, εγκρίνοντας την υποβολή πρότασης εκ μέρους του δήμου Αθηναίων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χρηματοδότηση, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ, του έργου ‘»Ενεργειακή Αναβάθμιση και Αυτοματοποίηση του στυστήματος οδοφωτισμού δήμου Αθηναίων», προϋπολογισμού 45.69 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Εθνικός Κήπος – Λυκαβηττός

Σε σχέση με τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Τσιατσιάμη, γενικό γραμματέα του δήμου Αθηναίων ο οποίος μίλησε σχετικά και στο Capital Link Forum, εκτελείται ήδη έργο αναβάθμισης των υποδομών του Εθνικού Κήπου, ενώ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν εργολαβίες για το πράσινο (ύψους 37 εκατ. ευρώ), για τα πεζοδρόμια (24 εκατ. ευρώ), για τους κοινόχρηστους χώρους – πλατείες (9 εκατ. ευρώ) καθώς και να δημοπρατηθεί μεγάλο έργο ανάπλασης του  Εμπορικού Τριγώνου (περίπου 10 εκατ. ευρώ).

Στον λόφο του Λυκαβηττού εκτελείται ήδη έργο για την αντιπλημμυρική του προστασία του με προϋυπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ώστε να λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι γύρω περιοχές από τις πλημμύρες. Επίσης έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης παρεμβάσεις που αφορούν στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του θεάτρου του Λυκαβηττού, την συντήρηση και την ανάπλαση του πλατώματος του λόφου. Τα τελευταία μπορούν να γίνουν πράξη χάρη στη συμφωνία Δήμου – ΕΤΑΔ για τη μίσθωση του χώρου από τον Δήμο Αθηναίων.

Επίσης έχει δρομολογηθεί η Ανάπλαση της Πλατείας Θεάτρου (έργο ύψους σχεδόν 1,9 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με μελέτη που έχει προκύψει από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Συγχρόνως ο δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ, ώστε να υλοποιήσει έργο ανάπλασης της Ακαδημίας Πλάτωνα και δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου της Πόλης των Αθηνών.

Σχετικά με το κτιριακό απόθεμα του δήμου, έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 40 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση κτιρίων και σχολείων του δήμου.

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται θερμό καλοκαίρι στο Χρηματιστήριο

Επίσημο: Τότε σταματά η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις – Πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα

Αναστολές Μαΐου: Ξεκινούν οι δηλώσεις – Τι θα ισχύσει, ποιες επιχειρήσεις αφορά (vid)