«Το 2023 είναι ένα εξαιρετικά παράξενο και ακραίο έτος. Όπως το 1987 ήταν πάλι για την Ελλάδα και μάλιστα ήταν το πρώτο έτος που είχαμε μακράς διάρκειας καύσωνα, που οδήγησε και σε θύματα από θερμοπληξία» δήλωσε ο ο ακαδημαϊκός και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, στην ΕΡΤ.

«Η αποσταθεροποίηση του κλίματος κατά ένα μεγάλο μέρος έχει γίνει από τον άνθρωπο» τόνισε, δε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά στις μεγάλες πυρκαγιές που αντιμετωπίζει η χώρα μας είπε τα εξής: «Είχε προετοιμαστεί το σκηνικό από το χειμώνα, γιατί τον χειμώνα χάσαμε τον μισό όγκο βροχής και χιονόπτωσης. Η υγρασία του εδάφους είναι πολύ χαμηλή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες και στη γειτονική Ιταλία και στην Κύπρο και στην Τουρκία. Η Ισπανία είναι γνωστό ότι πλήττεται από μια παρατεταμένη ξηρασία που έχει ξεπεράσει τα τρία χρόνια. Όλα αυτά δημιουργούν ένα σκηνικό πολύ επικίνδυνο, έτσι ώστε η οποιαδήποτε αιτία ανάφλεξης μιας πυρκαγιάς δυνητικά να την κάνει να εξαπλώνεται πιο γρήγορα».

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την νέα κατάσταση όπου, όπως εξήγησε, ο άνθρωπος μπορεί να παρέμβει στο κλίμα.

«Το κόστος αν δεν κάνουμε τίποτα, θα υπερβεί τα 700 δισ. στο τέλος του αιώνα»

«Υπάρχουν δύο φάσεις που πρέπει να γίνει αυτό. Η μία ονομάζεται προσαρμογή και η άλλη είναι η πλήρης απαλλαγή από την καύση ορυκτών καυσίμων που είναι και το βασικό αίτιο της αποσταθεροποίησης του κλίματος από τον άνθρωπο. Το κόστος αν δεν κάνουμε τίποτα, το έχουμε υπολογίσει στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος ότι θα υπερβεί στο τέλος του αιώνα τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή θα είναι διπλάσιο του εξωτερικού μας χρέους. Εάν προσαρμοστούμε το κόστος αυτό πέφτει περίπου στο μισό, στα 400 δισ. Δηλαδή ένα εξωτερικό χρέος είναι μεγάλο. Αν δεν κάνουμε τίποτα, σε εμάς μεν είναι 700 δισ, σε όλο τον πλανήτη είναι 130 τρισεκατομμύρια. Επομένως κάτι πρέπει να κάνουμε. Και υπάρχει οδηγία οι αποφάσεις των Παρισίων και η εφαρμογή των νόμων που ακολούθησαν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στη δικιά μας βεβαίως που λέγονται κλιματικοί νόμοι. Σε αυτούς τους νόμους δίδεται προτεραιότητα σαν μετάβαση στην προσαρμογή. Η προσαρμογή περιλαμβάνει διάφορες δράσεις σε κάθε περιφέρεια» σημείωσε ο κ. Ζερεφός.

«Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω στην ίδια τη φύση. Η ίδια η φύση θα εξαναγκάσει τους ανθρώπους γιατί είμαστε κομμάτι της φύσης, θα μας εξαναγκάσει να πάρουμε μέτρα γιατί θα είναι. Είναι το ένστικτο αυτοπροστασίας του κάθε λαού, του κάθε ανθρώπου να το δεχθεί. Μέχρι τώρα τα οικονομικά συμφέροντα, όπως ξέρουμε όλοι, ήταν το βασικό εμπόδιο και είναι ακόμα ένα σχετικά μεγάλο εμπόδιο στο να επιταχυνθούν οι αποφάσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να απαλλαγούμε μετά από δεκαετίες. Η απαλλαγή δε θα γίνει αυτόματα. Δεν σημαίνει αν αύριο πάψουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα και πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ότι αυτόματα το κλίμα θα γιάνει αλλά θα πάρει αρκετές δεκαετίες» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Στο «φως» οι επιδόσεις στα stress tests της ΕΚΤ – Πάνω από τη βάση με… ατού τα εμπορικά ακίνητα

Ξενοδόχοι Ρόδου: «Πλήρως λειτουργικό το νησί, σύντομα διαθέσιμο το 100% των καταλυμάτων»

Τι λένε τα νούμερα του τουρισμού, το νέο ματς της Τράπεζας Πειραιώς με τον Ηλιόπουλο, οι Porsche, το χάος του Ελαιώνα και μία… κάψα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ