Απαγορευτικό στον σχεδιασμό για την ανάπτυξη του νέου ηλεκτρικού καλωδίου Κρήτης -Αιγύπτου που προωθεί η κοινοπραξία GAP Interconnector (Greece-Africa Power), βάζει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα το σχετικό μήνυμα φαίνεται ότι έχει σταλεί στο ελληνοαμερικανικό επιτελείο των επενδυτών ύστερα από συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές.

Ωστόσο, σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση, η διοίκηση του έργου φρόντισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους ως προς το θέμα που είχε τεθεί, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν μόνο δύο project για τη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική.

«Αυτή την εποχή προωθούνται πολυάριθμες προτάσεις από πολλές χώρες». Κατά τα στελέχη της GAP, ο ανταγωνισμός των project είναι στις Βρυξέλλες, για το ποιο από αυτά τα έργα θα πάρει την καλύτερη βαθμολογία και θα πάρει το προβάδισμα ένταξης στις επενδύσεις PCI.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την εξάντληση της δυνατότητας υποδοχής νέων διασυνδέσεων στην Κρήτη, η διοίκηση του Διαχειριστή έχει ενημερώσει ήδη τους υπεύθυνους του πρότζεκτ.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές με τα καλώδια Κρήτη-Πελοπόννησος και Κρήτη-Αττική του ΑΔΜΗΕ, καθώς και το καλώδιο Κύπρος-Κρήτη της κοινοπραξίας του EuroAsia Interconnector, τερματίζεται η δυνατότητα του συστήματος του νησιού να υποδεχθεί νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Ένα επιπλέον επιχείρημα που προβάλλουν είναι ότι επειδή το σύστημα της Κρήτης, είναι πιο ασθενές λόγω μεγέθους σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα θα ήταν αδύνατο να υποστηρίξει τεχνικά τη σύνδεση μεγάλων διασυνδέσεων με πολλαπλά συστήματα.

Το GAP προβλέπει την πόντιση δύο καλωδίων συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW), που θα ξεκινούν από το Matruh της Αιγύπτου και θα καταλήγουν στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν στελέχη του ΑΔΜΗΕ στους εκπροσώπους του πρότζεκτ, με τη διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος με την Πελοπόννησο, το διπλό καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης, με την Αττική, καθώς και την αντίστοιχη με την Κύπρο, η Κρήτη «φτάνει στα όριά της». Έτσι, επισήμαναν στους υπεύθυνους του GAP Interconnector, υπογραμμίζοντας ότι το προτεινόμενο έργο τους θα πρέπει να αλλάξει όδευση.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Ο Μητσοτάκης θα επιδιώξει κοινό μέτωπο του Νότου για τους οικονομικούς κανόνες

Οι Αμερικανοί τουρίστες ξοδεύουν τα περισσότερα για shopping στην Ελλάδα (πίνακες)

Ανδρουλάκης: «Όχι» σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό, ναι σε «πολιτικό πρόσωπο»