Ενέργεια & Περιβάλλον

Αύξηση ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές άδειες εκπομπών μετά την COP26

  • newsroom


Οι τιμές αναφοράς αυξήθηκαν έως και 5,9% στα 66,97 ευρώ ο μετρικός τόνος την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά τη σύνοδο κορυφής στη Γλασκώβη

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τις εκπομπές άνθρακα σκαρφάλωσαν σε επίπεδα ρεκόρ, μετά από τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής COP26 που επιδιώκει να μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να ενισχύσει τους κλιματικούς στόχους των κρατών.

Οι τιμές αναφοράς αυξήθηκαν έως και 5,9% στα 66,97 ευρώ (76,25 $) ο μετρικός τόνος στο ICE Endex χθες, την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά τη σύνοδο κορυφής στη Γλασκώβη της Σκωτίας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το να πληρώνουν οι ρυπαίνοντες για τις άδειες άνθρακα θεωρείται βασικός τρόπος για τη μείωση των εκπομπών στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επεκτείνει το εμπορικό σύστημα της σε περισσότερους τομείς.

Βραχυπρόθεσμα, μια άνοδος 6% στις τιμές του φυσικού αερίου τη Δευτέρα — η τρίτη συνεχόμενη αύξηση — βελτίωσε την κερδοφορία της καύσης άνθρακα, δημιουργώντας μεγαλύτερη ζήτηση για άδειες άνθρακα. Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν από τα επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα, εξακολουθούν να παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, ακόμη και πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Η τιμή του άνθρακα στην ΕΕ ήταν σχετικά σταθερή τις τελευταίες εβδομάδες παρά τις διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Αυτή η σταθερότητα των τιμών μέσα σε ένα πιο χαοτικό μείγμα τιμών ενέργειας έδωσε σε πολλούς ανθρώπους και σε ορισμένους νέους επενδυτές περισσότερη εμπιστοσύνη», δήλωσε ο Casey Dwyer, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Andurand Capital Management LLP. Η εστίαση στο εμπόριο άνθρακα στις συνομιλίες για το κλίμα στη Γλασκώβη έχει επίσης ωθήσει τις επενδύσεις στην αγορά της ΕΕ, πρόσθεσε.