Η ανακάλυψη ενός μεγάλου κοιτάσματος λιθίου στην Κίνα και την Ταϊλάνδη αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει δραστικά την παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και, κατ’ επέκταση, την αυτοκινητοβιομηχανία συνολικά.

Στην Κίνα, το κοίτασμα εντοπίστηκε στην περιοχή Yajiang της επαρχίας Σιτσουάν, και εκτιμάται ότι περιέχει σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνους λιθίου. Αυτό το κοίτασμα είναι το μεγαλύτερο γνωστό λιθίου στην Ασία μέχρι σήμερα και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την κινεζική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταριών και ηλιακών πάνελ​.

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενες πρώτες ύλες, επιτρέποντας στην Κίνα να διατηρήσει τον ηγετικό της ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Παράλληλα, στην Ταϊλάνδη, ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα λιθίου στην επαρχία Phang-Nga, με συνολικά αποθέματα που εκτιμώνται στα 14,8 εκατομμύρια τόνους. Αν και η συγκέντρωση λιθίου στο μετάλλευμα είναι σχετικά χαμηλή (0,45%), η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου μπαταριών με χωρητικότητα 50 kWh η καθεμία​.

Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει τη δυνατότητα της Ταϊλάνδης να συμμετάσχει ενεργά στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα νέα κοιτάσματα λιθίου ενδέχεται να αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά των μπαταριών, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια. Επιπλέον, η τεχνολογία μπαταριών συνεχίζει να εξελίσσεται, με εταιρείες όπως η Toyota να προχωρούν σε ανάπτυξη μπαταριών στερεάς κατάστασης, οι οποίες υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ταχύτερη φόρτιση​.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsauto.gr