Ενέργεια & Περιβάλλον

ΑΠΕ: Μεγάλες πολυεθνικές εναντίον των ρυθμίσεων του ΥΠΕΝ για τα υβριδικά στα νησιά

  • newsroom


Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι αν η ρύθμιση ψηφιστεί ακόμα και αδειοδοτημένα έργα αποθήκευσης ισχύος άνω των 1500 ΜW σταματούν κάθε δραστηριότητα ωρίμανσης, καθώς θα πρέπει να περιμένουν να ψηφιστεί το καινούργιο αδειοδοτικό πλαίσιο

Αντίθετη στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση που προβλέπει αναστολή αιτήσεων στην κατηγορία των υβριδικών σταθμών αποθήκευσης, δηλώνει η ελληνική πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας την οποία συγκροτούν οι πολυεθνικές ENEL Green Power, EDF, Siemens Gamesa η Vestas και η Μυτιληναίος.  

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή στις 12 Ιουλίου και πρόκειται να ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, αναστέλλει έως την 31/12/2021 την υποβολή αιτήσεων, τη χορήγηση αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τη χορήγηση προσφορών σύνδεσης για τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με μονάδες ΑΠΕ. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι αν η ρύθμιση ψηφιστεί ακόμα και αδειοδοτημένα έργα αποθήκευσης ισχύος άνω των 1500 ΜW σταματούν κάθε δραστηριότητα ωρίμανσης, καθώς θα πρέπει να περιμένουν να ψηφιστεί το καινούργιο αδειοδοτικό πλαίσιο, το οποίο με την σειρά του εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Καραπιδάκη, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε το  Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τη συγκεκριμένη διάταξη στο σχέδιο νόμου προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση στην αγορά ενέργειας, αφού υποχρεώνει ήδη εγκεκριμένα έργα να σταματήσουν την πορεία υλοποίησης τους, με αποτέλεσμα να μετατίθεται η αναγκαία για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, άμεση ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης και κατά συνέπεια η επίτευξη των στόχων της απολιγνιτοποίησης. Η προτεινόμενη διάταξη, όπως αναφέρει χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση, μεταφέρει λανθασμένα μηνύματα στην Ε.Ε. σχετικά με το τρόπο αντιμετώπισης των διαφόρων τεχνολογιών αποθήκευσης από την χώρα μας.

Η Πρωτοβουλία στηρίζει και προωθεί όλες τις τεχνολογίες αποθήκευσης και ως εκ τούτου ζητά από την Πολιτεία να μην δημιουργεί έργα αποθήκευσης διαφορετικών ταχυτήτων και να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, η οποία αναστέλλει την αδειοδότηση συγκεκριμένων μόνο έργων αναίτια και επιλεκτικά.

Τα οφέλη από την ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο είναι πολλαπλασιαστικά. Βελτιστοποιείται και μεγιστοποιείται η ενσωμάτωση των μεταβλητών ανανεώσιμων ενεργειακών τεχνολογιών και προωθείται αποτελεσματικά ο απαραίτητος εξηλεκτρισμός των έτερων ενεργειακών τομέων της οικονομίας. Ειδικότερα, οι τεχνολογίες αποθήκευσης με συσσωρευτές που συνεργάζονται ή/και συνδυάζονται με Α.Π.Ε., αποτελούν γρήγορη και βιώσιμη λύση για την ανθεκτικότητα και την ευελιξία του Ηλεκτρικού Συστήματος.

Η Ελληνική Πρωτοβουλία Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Π.Σ.Α.Η.Ε.) ιδρύθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου σε συνεργασία με κορυφαίες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις στον ενεργειακό κλάδο. Στόχο έχει την ευρεία ενσωμάτωση των συστημάτων αποθήκευσης στις ενεργειακές αγορές για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.