Προς τα τέλη του 2022 προβλέπεται να γίνει νόμος του κράτους το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, 14 χρόνια μετά την θεσμοθέτηση του νόμου Σουφλιά που αποτέλεσε το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αγορά και σήμερα ενώ έχουν μεσολαβήσει εκ βάθρων αλλαγές, εξακολουθεί να αποτελεί τον οδηγό χάρτη των εγκαταστάσεων αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Χθες, αναρτήθηκε από το ΥΠΕΝ, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση σε ειδικό σύμβουλο των υπηρεσιών για την παρακολούθηση και την παραλαβή του έργου. Προβλέπεται η εκπόνηση και κατάθεση των παραδοτέων ανά φάσεις, η κατάθεση προσχεδίων και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τελευταία η δημόσια διαβούλευση.

Η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο για τη μελέτη της Αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, υπογράφηκε με καθυστέρηση τον περασμένο Νοέμβριο.  Η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στον τομέα του χωρικού σχεδιασμού, η οργάνωση των έργων ΑΠΕ και η αξιολόγηση των χωρικών επιπτώσεων, του τρόπου και των προβλημάτων εφαρμογής του υφιστάμενου χωροταξικού για τις ΑΠΕ καθώς και η εκπόνηση μελέτης αναθεώρησής του θα εξεταστούν στο πλαίσιο του έργου. Θα συνταχθεί επιπλέον σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της δημόσιας διαβούλευσης.

Ωστόσο για την αγορά, ο αργός βηματισμός και οι μεγάλες εκκρεμότητες μόνο επιτείνουν τα προβλήματα σε μια περίοδο που οι ΑΠΕ μετατρέπονται σε κυρίαρχη δύναμη του ενεργειακού σχεδιασμού και οι άδειες για νέα έργα κατακλύζουν την αγορά.

Προ εβδομάδων, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς σχολιάζοντας σχετική ερώτηση στην Βουλή δήλωσε πως η  τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, στόχο έχει να δημιουργήσει ακόμη πιο αυστηρό και  συγκεκριμένο πλαίσιο, θέτοντας προτεραιότητες σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα.

Οι φωτογραφίες άλλωστε που έκαναν τις προηγούμενες μέρες το γύρο του διαδικτύου και απεικονίζουν ένα πυκνό δίκτυο ανεμογεννητριών στην Εύβοια, παρότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, η ένταση και η κλίμακα των έργων είναι αλήθεια ότι προκαλούν το κοινό αίσθημα και προβληματίζουν και την κυβέρνηση.

Πρόσφατη είναι η δήλωση του ίδιου του Πρωθυπουργού κατά την παρουσίαση του σχεδιασμό για την συγκρότηση ενός  Κλιματικού  νόμου, κατά την οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη να μπει ένα φρένο στην επέκταση των ΑΠΕ. Όπως είπε κάποια έργα έχουν ξεσηκώσει κοινωνικές αντιδράσεις και χρειάζεται να μπει ένα πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού.

Aπό την πλευρά τους, οι παραγωγοί ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), υποστηρίζουν ότι στο νέο ειδικό χωροταξικό  δεν πρέπει να εισαχθούν πιο περιοριστικά κριτήρια που θα αποκλείουν την ανανέωση λειτουργικών έργων, την υλοποίηση ώριμων αδειοδοτημένων έργων και την ολοκλήρωση της αδειοδότησης πολλών νόμιμων έργων που είναι στη φάση ανάπτυξης. Επίσης, θεωρούν ότι δεν πρέπει να  δοθεί η δυνατότητα  στον υποκείμενο σχεδιασμό  (περιφερειακά σχέδια, τοπικά, διαχείρισης κλπ.) να μην συμμορφώνεται με τις διατάξεις του Εδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και να εισάγουν ακόμα περισσότερους περιορισμούς και αποκλεισμούς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της αβεβαιότητας και τη μείωση της επενδυτικής ασφάλειας, τονίζουν.