Όταν ήταν μικρή ο πατέρας της ονειρευόταν να τη δει δικηγόρο. Η ίδια οραματιζόταν να γίνει επιστήμονας με ένα σκοπό: Να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί τελικά να μην κατάφερε να αλλάξει όλο τον κόσμο, αλλά σίγουρα έχει συμβάλει ώστε μικρά παιδιά να μεγαλώσουν με τα απαραίτητα εφόδια και να φέρουν τις αλλαγές που χρειάζονται για μία καλύτερη ζωή.

Η Ντοίνσολα Ογκούνια από τη Νιγηρία είναι μία  δυναμική 36χρονη γυναίκα που μετά τις σπουδές Νομικής ίδρυσε μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο τη διάσωση των θαλάσσιων χελωνών και παράλληλα την εκπαίδευση παιδιών σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ανακύκλωση, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όλα όσα συνδέονται με την περιβαλλοντική κρίση.

Είναι απόλυτα πεπεισμένη πως τα παιδιά με τη σωστή διαπαιδαγώγηση θα γίνουν υπεύθυνοι, δραστήριοι ενήλικες που θα συνεργαστούν για ένα καθαρότερο και υγιές περιβάλλον.

Η οργάνωση Ψυχική και Περιβαλλοντική Ανάπτυξη για Παιδιά (MEDIC), μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το πρόγραμμα Kids Clean Club, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να μάθει στους μικρούς τη σημασία της φροντίδας του περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντάς τα να μαζεύουν τα σκουπίδια, να διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα και να ακολουθούν τις αρχές για έναν «πράσινο» τρόπο ζωής.

Αναλυτικότερα, οι μικροί περιβαλλοντολόγοι μαθαίνουν πώς να καθαρίζουν την παραλία, πώς να φυτεύουν δέντρα παίζοντας παράλληλα παιχνίδια και αναπτύσσοντας τις κοινωνικές τους δεξιότητες.

Την ίδια στιγμή, σε μία χώρα με υψηλά ποσοστά φτώχειας ιδίως στις γυναίκες, η 36χρονη εκτιμά πως μέσα από το έργο της θα επωφεληθούν και θα ενισχυθούν πολλές γυναίκες σε κοινότητες που αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Ογκούνιε μετακόμισε με την οικογένειά της από την Πολιτεία Όντο της νοτιοδυτικής Νιγηρίας στο Λάγος. Οι πρώτες εικόνες που καταγράφηκαν στο μυαλό της ήταν σοκαριστικές, αφού είδε παιδιά να παίζουν ανενόχλητα με τα απορρίμματα, μέσα σε μολυσμένα νερά, με επικίνδυνα απόβλητα να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης.

Τότε ήταν η στιγμή που μέσα της αναπτύχθηκε η ανάγκη να κάνει κάτι για να αλλάξει η πόλη. Ξεκίνησε, λοιπόν, να συζητάει με μεγαλύτερους, αλλά όπως θυμάται κανείς δε μπορούσε να κατανοήσει πλήρως όσα έλεγε. Αφού κατάλαβε πως το ακροατήριο των ενηλίκων δε θα είχε κανένα αποτέλεσμα, προσέγγισε τους συνομηλίκους της, ενθαρρύνοντάς τους να φροντίσουν το περιβάλλον. Όλα αυτά, φυσικά μέσω του παιχνιδιού.

Λίγα χρόνια αργότερα και ενώ σπούδαζε ξεκίνησε να επισκέπτεται σχολεία για να μάθει στους μαθητές τα πάντα για την ανακύκλωση και τη δενδροφύτευση.

«Τα παιδιά δεν μπορούν να ψηφίσουν ή να αλλάξουν τους νόμους, αλλά μπορούν να κάνουν μικρά πράγματα στο περιβάλλον τους που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό τα ενθαρρύνω να κάνουν πράγματα», είπε στην ιστοσελίδα Global Citizen.

Όταν μπροστά της έχει μικρούς μαθητές τους εξηγεί ότι μπορεί λόγω ηλικίας να μην έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τους νόμους ή να ψηφίσουν, αλλά σίγουρα μπορούν να καθαρίσουν το περιβάλλον ώστε η Νιγηρία να είναι πιο καθαρή.

Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στην αφρικανική χώρα όπου παράγονται 2,5 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων κάθε χρόνο, εκ των οποίων οι 130.000 τόνοι καταλήγουν στο υδάτινο δίκτυο, με τη χώρα να βρίσκεται ανάμεσα στις 20 χώρες που ρυπαίνουν με απόβλητα τους ωκεανούς.

Τα κενά που προκύπτουν από τη μη εφαρμογή των νόμων, η αδιαφορία των πολιτών απέναντι στη διαχείριση των απορριμμάτων και τη διατήρηση της άγριας φύσης -φαινόμενο που χαρακτηρίζει κλιματική απάθεια–  και την τοπική αυτοδιοίκηση που πάει… σαν χελώνα στέκουν εμπόδιο στις προσπάθειες περιβαλλοντολόγων και εθελοντών.

Σύμφωνα με την ίδια οι Νιγηριανοί δεν πιστεύουν ότι τους επηρεάζει η κλιματική αλλαγή, επομένως δεν ενδιαφέρονται να δράσουν για να προστατεύσουν το περιβάλλον.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις, όπως συνέβη όταν στο πλαίσιο της οργάνωσής της ξεκίνησε η διάσωση θαλάσσιων χελωνών. Όπως αναφέρει στο δίκτυο TrueAfrica όταν οι ντόπιοι πληροφορήθηκαν για το έργο της σχετικά με την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, επιχείρησαν να τις αποσπάσουν χρήματα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μίας χελώνας που είχαν στην κατοχή τους.

«Παρίσταναν τους συμπονετικούς και τους καλοπροαίρετους για να αποσπάσουν χρήματα», τόνισε εξηγώντας ότι είναι πιθανό να απελευθέρωναν το ζώο και στη συνέχεια θα προσπαθούσαν να το αιχμαλωτίσουν ξανά.

Τελικά, η Ογκούινε κατόρθωσε έπειτα από τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων να απελευθερωθεί η χελώνα χωρίς καμία οικονομική ανταμοιβή, ενώ από το 2015 που λειτουργεί η μη κερδοσκοπική οργάνωσή της, έχουν σωθεί 40 χελώνες. Η ίδια υποστηρίζει ότι οι πανεπιστημιακές τις γνώσεις τη βοηθούν να διαπραγματευθεί σωστά και να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις όπως αυτή με τους λαθροθήρες.

«Είμαι δικηγόρος, γνωρίζω το νόμο, οπότε απελευθερώστε τη χελώνα», λέει στους επιτήδειους «και αμέσως, οι περισσότεροι από αυτούς το κάνουν».

Επιπλέον, η Ογκούνιε συνεργάζεται με την τοπική κυβέρνηση του Λάγος για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την πρακτική της ανακύκλωσης, εξηγώντας την ανταποδοτική εκδοχή της με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι τοπικές κοινότητες και ταυτόχρονα οι ακτές και η θάλασσα να μένουν καθαρές από πλαστικά απορρίμματα.

Στόχος της το Kids Clean Club να διευρυνθεί σε ακόμα 20 περιοχές του Λάγος και να προσεγγίσει περισσότερα παιδιά καθώς με αυτό τον τρόπο ελπίζει ότι μπορεί να αλλάξει τη στάση των ντόπιων: «Αν εστιάσουμε στις κοινότητες, είμαι σίγουρη ότι η Νιγηρία θα γίνει ένα καλύτερο μέρος».

Photo: Instagram/ doyinsola_o/ kidscleanclub

Διαβάστε ακόμη

Amor: «Μοσχοπουλήθηκε» και χαράζει νέα ρότα το luxury yacht (pics)

Τρεις «χρησμοί» για την Ελλάδα κρίνουν τα σχέδια για παροχές

HIG: Ένα βήμα πιο κοντά το mega logistics πάρκο στον Ασπρόπυργο (pic)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ