Λιγότερα από τα 700 εκατομμύρια που είχε αρχικά προβλέψει η κυβέρνηση για επιδοτήσεις, θα είναι οι πόροι που θα διατεθούν στους καταναλωτές για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη.  Ωστόσο, ο λογαριασμός θα αυξηθεί στα 200 εκατομμύρια ευρώ (έναντι πρόβλεψης 150 εκατ. ευρώ), εντάσσοντας στον σχεδιασμό και τους αγρότες και αυξάνοντας παράλληλα και τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ των ηλιακών συστημάτων στα 10,8Kw από 7 Kw που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Χθες μετά από αναμονή μηνών και αρκετές μεταβολές στον σχεδιασμό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε στην δημοσίευση του οδηγού κλείνοντας άλλη μια εκκρεμότητα του υπουργείου λίγες εβδομάδες πριν την προσφυγή στις κάλπες.

Στόχος είναι να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων τον επόμενο μήνα, με μοναδικό κριτήριο την ταχύτητα υποβολής της αίτησης.

Το ΥΠΕΝ στηρίζει μέσω του προγράμματος τα ευάλωτα νοικοκυριά, στα οποία διαθέτει κονδύλι 35 εκατ. ευρώ και χορηγεί μπόνους 10% σε άτομα με αναπηρία. Ειδικά για τους αγρότες που ήταν αρχικά στην λίστα των δικαιούχων, κατόπιν βγήκαν και τελικά ξαναμπήκαν, το ΥΠΕΝ προορίζει 30 εκ ευρώ.

«Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χιλιάδες νοικοκυριά  και  αγρότες θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος και θα περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου» δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

Για τους οικιακούς καταναλωτές το πρόγραμμα προβλέπει επιδοτήσεις 85 εκατ. ευρώ για ατομικό εισόδημα έως 20.000 ευρώ και οικογενειακό έως 40.000 ευρώ. Αντίστοιχα θα διατεθούν 50 εκατ. για ατομικό εισόδημα 20.000 ευρώ και 40.000 για οικογενειακό. Με εξαίρεση τους αγρότες που θα μπορούν να εγκαταστήσουν και φωτοβολταϊκό χωρίς μπαταρία, στον οικιακό τομέα η επιδότηση αφορά αποκλειστικά συστήματα με μπαταρίες. Για αυτά η επιδότηση ανέρχεται έως 75% και 60% για τους αγρότες ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά διαμορφώνεται από 90% έως 100%.

Συνολικά η επιδότηση ενός φωτοβολταϊκού στην στέγη μπορεί να φτάσει έως 16.000 για τον οικιακό τομέα και ως 10.000 για τους αγρότες.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτιρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος.

Το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία.

Διαβάστε ακόμη:

Credit Suisse: Η επόμενη ημέρα – Έρχονται απολύσεις και λουκέτα σε καταστήματα

Austriacard Holdings: Έρχονται placements μετά τη διπλή εισαγωγή σε Αθήνα και Βιέννη (pics)

ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο κλοιός στα πρατήρια για λαθρεμπόριο