Oι τουρίστες οι οποίοι παραθέριζαν στην Ελλάδα τις προηγούμενες εβδομάδες ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με το μέλλον, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του CNN, Μπιλ ΜακΓκουάιρ. 

Τη στιγμή που οι πυρκαγιές έπλητταν τα πανέμορφα νησιά της Ρόδου, της Κέρκυρας και της Εύβοιας, χιλιάδες επισκέπτες αναγκάστηκαν πολλές φορές να εκκενώσουν τα ξενοδοχεία τους χωρίς τα πράγματά τους.

Τα τεκταινόμενα αυτά, σύμφωνα με τον ΜακΓκουάιρ ο οποίος είναι καθηγητής Γεωφυσικών και Κλιματικών Απειλών στο UCL (University College London), δεν αποτελούν κάτι το οποίο δε θα επαναληφθεί τις επόμενες χρονιές, αλλά μόνο την αρχή μίας εικόνας στην οποία θα πρέπει να συνηθίσουμε, ενώ θα πρέπει να αποτελέσουν «καμπανάκι» σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. 

Η άποψή του αυτή ενισχύθηκε και από μία πρόσφατη έρευνα, βάσει της οποίας χωρίς την κλιματική αλλαγή, οι πυρκαγιές τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ευρώπη το πιθανότερο θα είχαν αποφευχθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καύσωνες και οι πυρκαγιές τις οποίες βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Βάσει των εκτιμήσεων, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου και παραπάνω μέχρι το τέλος του αιώνα, θα εξαπλασιάσει τον αριθμό των ημερών καύσωνα στη νότια Ευρώπη. Στην βόρεια Ευρώπη, οι αντίστοιχες ακραίες καιρικές συνθήκες θα τριπλασιαστούν και θα συμβαίνουν κάθε πενταετία, σε σχέση με τη διετία στη Μεσόγειο.

Κάθε δράση έχει και μια αντίδραση. Σύμφωνα με τον ΜακΓκουάιρ, υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ της εκπομπής αερίων, του καύσωνα και των πυρκαγιών.

Ο καθηγητής αναφέρει πως θα πρέπει να αλλάξει όχι μόνο το που κάνουμε διακοπές, αλλά και τον πραγματικό λόγο των διακοπών.

«Για πολλούς από εμάς, το ταξίδι στο εξωτερικό κάθε χρόνο για διακοπές γίνεται ενστικτωδώς. Κάτι το οποίο κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε. Εάν δεν μπορούμε να επισκεφτούμε τη νότια Ευρώπη, τότε πολλοί από εμάς θα επιλέξουμε προορισμούς με περιορισμένο κίνδυνο. Αλλά αυτή δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλη τη ζωή μας και το βιος μας. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορούν να λάβουν χώρα παντού», σημείωσε ο ΜακΓκουάιρ.

Πέρυσι, οι Βρετανοί τουρίστες έκαναν πάνω από 46 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό. Ο καθηγητής υποστηρίζει πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, τόσο για το καλό των τουριστών, όσο και για το καλό του πλανήτη.

Οι διακοπές, όπως υποστηρίζει, «πρέπει να επιστρέψουν στις ρίζες τους και να μη συμπεριλαμβάνουν πτήσεις αλλά αυτοκίνητα, λεωφορεία και τρένα».

Προφανώς, υπάρχουν προβλήματα, όπως το αυξημένο κόστος. Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Greenpeace, το ταξίδι στην Ευρώπη μέσω σιδηροδρόμου είναι τέσσερις φορές πιο ακριβό από τις πτήσεις.

Το ταξίδι με το αυτοκίνητο διαρκεί πολύ περισσότερο, ενώ μπορεί να συμπεριλαμβάνει και καθυστερήσεις στα λιμάνια. Από την άλλη, όμως, ο ΜακΓκουάιρ υποστηρίζει πως το ταξίδι αυτό καθαυτό αποτελεί μέρος της απόδρασης και των διακοπών, ενώ αποφεύγονται τόσο οι εκπομπές θερμοκηπίου λόγω των αεροπλάνων όσο και οι καθυστερήσεις στις πτήσεις.

Ο καθηγητής υπογράμμισε πως ο τομέας των αεροπορικών δεν πρόκειται να αποφύγει τα προβλήματα αυτά, αφού τα αεροδρόμια της Κατάνια και του Παλέρμο έκλεισαν λόγω πυρκαγιών. Παράλληλα, υποστήριξε πως ο καλύτερος τρόπος για διακοπές είναι κάτι που μας αναζωογονεί ψυχικά και μας επαναφορτίζει και το οποίο δεν μπορεί να γίνει σε ξένα μέρη όπου κινδυνεύουμε από τις πυρκαγιές.

Όπως συμπληρώνει, η χώρα στην οποία κατοικεί, Βρετανία, δε θα μείνει ανεπηρέαστη από τους καύσωνες και τις πυρκαγιές, όπως ήταν φανερό τόσο πέρυσι όσο και φέτος.

Για όσους ανησυχούν πως δε θα μπορέσουν να απολαύσουν τις παραλίες της Μεσογείου, ο ΜακΓκουάιρ υπογράμμισε πως τουλάχιστον θα έχουν την ηλιοφάνεια αλλά θα έχουν βοηθήσει λίγο και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Πώς σχεδιάζουν να διαθέσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα

Όμιλος Capital: Ναυπηγικό πρόγραμμα $7 δισ. για 57 πλοία – Από τα μεγαλύτερα διεθνώς (pics)

Έξι μήνες μετά τους σεισμούς στην Τουρκία: Το 90% των σπιτιών στην Αντιόχεια παραμένει χωρίς νερό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ