Το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας σ΄ όλη την Ευρώπη φαίνεται ότι έχει «μοιράσει» η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης. 

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από στοιχεία του think-tank Bruegel, η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει σωρευτικά μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο ισοδυναμεί με το 3,6% του ετήσιου ΑΕΠ -το μεγαλύτερο ποσοστό ΑΕΠ ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. 

Στη δεύτερη θέση έπεται η Λιθουανία με μέτρα ύψους 3,6% του ΑΕΠ, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η Ιταλία με μέτρα αξίας 49,5 δισ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι Τσεχία, Ισπανία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο.  

Αντίθετα, η μικρότερη βοήθεια έχει παρασχεθεί στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπου το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης είναι εμφανώς ηπιότερο, λόγω της μικρότερης εξάρτησης από το φυσικό αέριο. Ενδεικτικά, η Δανία έχει λάβει μέτρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 0,1% του ΑΕΠ, η Ιρλανδία στο 0,2% του ΑΕΠ, η Σουηδία στο 0,4% του ΑΕΠ και η Φινλανδία στο 0,5% του ΑΕΠ.  

Συνολικά, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διοχετεύσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το ποσό των 280 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των έκτακτων επιχορηγήσεων του Σεπτεμβρίου.  

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα αφορά το κατά πόσο η Ευρώπη θα μπορεί να δαπανά τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά και τους επόμενους μήνες, όταν το πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστεί εντονότερο, λόγω του χειμώνα. 

«Οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν πάνω στο χειρότερο δυνατό σενάριο» επισημαίνεται στην ανάλυση του Bruegel, η οποία υπογράφεται από τον Giovanni Sgaravatti. Προστίθεται δε, ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει σταδιακά να εστιάσουν στη μείωση της κατανάλωσης. 

Οι τιμές ενέργειας στη χονδρική αγορά είναι τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, κάτι το οποίο οφείλεται στον περιορισμό των αποθεμάτων του φυσικού αερίου, μετά την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει τις ροές. 

Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν και το σενάριο του πλήρους τερματισμού των ρωσικών παραδόσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πληθωρισμό και την οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.  

Διαβάστε επίσης:

Οι παρακολουθήσεις και ο επιθεωρητής Κάλαχαν, το mega deal της Τράπεζας Πειραιώς, η Aegean φλερτάρει την Croatian Airlines και το μπλέξιμο Παπαλέκα στο Port of Paros ///

Και με τη «βούλα» του Πρωτοδικείου η εξυγίανση της Μπουτάρης – Το σχέδιο της Premia

Τα… απόνερα της πολιτικής έντασης ανησυχούν τις τράπεζες