Οι δύο μέχρι τώρα εταιρικοί της βραχίονες, η Chelion Hellas και η Mars B.E.S.S., συστάθηκαν μόλις πριν έναν χρόνο, στα μέσα Ιουνίου του 2022. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η «φρέσκια» αυτή εταιρεία,- καθώς και η μητρική συστάθηκε το 2021-, ποντάρει πολλά στην ελληνική αγορά.

Ήδη μέσω της Mars B.E.S.S. Μ.Α.Ε. έχει εξασφαλίσει από τον περασμένο Δεκέμβριο άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 110 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 121 MW, στη θέση «Σουφλάρι», της Δημοτικής Ενότητας Ολύμπου, του Δήμου Ελασσόνας, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην άδεια, η εγκατεστημένη χωρητικότητα θα ανέρχεται σε 440 MW και η εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα σε 420 MW.

Η «ταυτότητα» του έργου

Πρόκειται για την κατασκευή και λειτουργία σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συσσωρευτών που θα εγκατασταθεί σε γήπεδο συνολικού εμβαδού 26.121,79τ.μ., που βρίσκεται στη θέση ¨Σουφλάρι. Σκοπός του έργου είναι η έγχυση και η απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας προς και από το εθνικό σύστημα μεταφοράς και η συμμετοχή του στην αγορά εξισορρόπησης.

Ο σταθμός θα παρέχει υπηρεσίες εφεδρείας δηλαδή θα συμβάλει στην αποκατάσταση τόσο της συχνότητας όσο και της τάσης καθώς και στην εξομάλυνση των φορτίων αιχμής.

Σύμφωνα με τον υποβληθέντα φάκελο ΜΠΕ, ο σταθμός αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά δομικά στοιχεία και εγκαταστάσεις:

– Συσσωρευτές ιόντων λιθίου, οι οποίοι θα είναι τοποθετημένοι εντός container.

– Αμφίδρομους αντιστροφείς DC/ΑC

– Μετασχηματιστές ΧΤ/ΜΤ (1 μετασχηματιστής ανά 6 container συσσσωρευτών-αντιστροφέων).

– Κατάλληλο αριθμό πεδίων μέσης τάσης για τη σύνδεση όλων των Μ/Σ με τον οικίσκο ελέγχου του σταθμού

– Οικίσκο ελέγχου όπου θα καταλήγουν τα υπόγεια καλώδια μέσης τάσης που θα ξεκινούν από τους οικίσκους -μετασχηματιστές.

– Κατασκευή υπόγειας γραμμής Μ.Τ. 33KV συνολικού μήκους 12.833,59μ για τη διασύνδεση του έργου (οικίσκου ελέγχου) με τον υπό αδειοδότηση υποσταθμό της εταιρείας «SPDGR ΘΕΣΣΑΛΙΑ Μ.Ι.Κ.Ε» όπου η μέση τάση των 33KV θα ανορθώνεται σε υψηλή.

Οι φιλόδοξοι στόχοι και η ποικιλία προϊόντων

Μοναδικός μέτοχος των δύο ελληνικών βραχιόνων, της Chelion Hellas και της Mars B.E.S.S., είναι η Chelion Renewable Energy Technology Hong Kong Co Limited, ενώ έχουν ως συμβούλους-διαχειριστές τους Μιλτιάδη Σταθόπουλο και Σταύρο Σταθόπουλο, αντίστοιχα.

Η εταιρεία πάντως έχει φιλόδοξους στόχους, δηλώνοντας ότι επιδιώκει να καταστεί ο κορυφαίος πάροχος λύσεων αποθήκευσης ενσωματώνοντας τις τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας και τους πόρους της τοπικής και παγκόσμιας αγοράς.

«Στη Chelion Hellas θέλουμε να προάγουμε το μέλλον της ανανεώσιμης ενέργειας ενδυναμώνοντας τους πελάτες μας με ποιοτικές και προσιτές ηλιακές και αποθηκευτικές λύσεις», όπως τονίζεται.

Πάντως ανάλογα με τις ανάγκες η Chelion παρέχει λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για οικιακούς καταναλωτές (σειρά iHome), για εμπορικά κτίρια με υψηλά επίπεδα ενεργειακής ζήτησης που μπορούν να μειώσουν την ανάγκη ενέργειας από το δίκτυο, με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες αποθήκευσης, καθώς και λύσεις για εταιρείες Κοινής Ωφέλειας και EPC.

Η Chelion Renewables Group εδρεύει στη Σαγκάη και δραστηριοποιείται στη ζώνη της Ασίας Ειρηνικού, μια περιοχή με τα μεγαλύτερα ποσοστά αποθήκευσης ενέργειας σήμερα. Ο όμιλος έχει γραφεία στην Ευρώπη (Ελλάδα και Ισπανία), την Αυστραλία, την Αμερική και την Ιαπωνία.

Διαβάστε ακόμη

Ο Καμμένος, τα τσίπουρα και οι περήφανοι, η παραίτηση στη Eurobank, το τετ α τετ του Χατζηδάκη και η νέα ναυμαχία στους Πεταλιούς

Η Πορτογαλία έβαλε «κόφτη» στα Airbnb, καταργεί και τη «Χρυσή Βίζα» (pic) (πίνακας)

Γιάννης Βασιλάκος: Ο νέος μετασχηματισμός της Κωτσόβολος και οι επίδοξοι επενδυτές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ