Ενέργεια

Chevron: Επενδύει για πρώτη φορά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

  • newsroom


Η πρώτη αμερικανική πετρελαϊκή που κάνει το «μεγάλο βήμα»- Ποντάρει στα πλωτά αιολικά

Ένας ακόμη πετρελαϊκός κολοσσός, αλλά αμερικανικός αυτή τη φορά, υπέκυψε στη «γοητεία» της «πράσινης» ενέργειας.

Ο βραχίονας επιχειρηματικών κεφαλαίων της Chevron Corp. και η Moreld Ocean Wind συμφώνησαν να επενδύσουν στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση των πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών της Ocergy Inc.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η επένδυση της Chevron Technology Ventures, -αν και δεν αποκαλύφθηκε το ύψος της-,  είναι η πρώτη της στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.  Η νέα τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών κερδίζει διαρκώς μερίδια αγοράς καθώς είναι η πιο ενδεδειγμένη για θαλάσσιες περιοχές με μεγάλα βάθη.

«Από όσα γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη επένδυση από αμερικανική εταιρεία πετρελαίου στην υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε ο Anthony Logan, ανώτερος αναλυτής της Wood Mackenzie Ltd.

Οι πλωτές ανεμογεννήτριες θα καταστούν σημαντικές καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ εξαρτάται όλο και περισσότερο από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, δήλωσε ο Logan. «Εάν μπορείς να τοποθετηθείς σε αυτά τα βαθύτερα νερά, είναι πιθανό να δημιουργήσεις ένα σύστημα παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που δεν είναι ευάλωτο σε περιπτώσεις χαμηλού ανέμου », δήλωσε ο Logan.

Η επένδυση θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάπτυξη ενός κέντρου περιβαλλοντικής παρακολούθησης που θα συλλέγει δεδομένα και θα υποστηρίξει τη βιοποικιλότητα, δήλωσε η Ocergy σε δελτίο τύπου χθες Τρίτη.  Η Moreld ανήκει στην HitecVision, έναν ιδιωτικό επενδυτικό όμιλο που ειδικεύεται στις ευρωπαϊκές ΑΠΕ.

Η συμφωνία της Chevron με την Ocergy δεν αποτελεί στρατηγικό άξονα για τις  ΑΠΕ, αλλά μέρος ενός σχεδίου 300 εκατ. δολαρίων ετησίως για επενδύσεις σε πρωτοποριακές τεχνολογίες (early-stage technologies) που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο μελλοντικά στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.  Ασφαλώς η εταιρεία δεν έχει πρόθεση να υποβαθμίσει την core δραστηριότητά της, -και τις επιδόσεις της-, επενδύοντας επιθετικά σε άγνωστες για αυτήν business όπου δεν έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Έτσι, βλέπει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως τα βασικά προϊόντα της για το επόμενο έτος.