Ποιες θυσίες είστε πρόθυμοι να κάνετε για να προστατεύσετε τον πλανήτη; Οι νέοι Ευρωπαίοι ηλικίας 18-34 θα έλεγαν «όχι» στη χρήση αυτοκινήτου αν αυτό επιδρούσε θετικά στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης. Θα δυσκολεύονταν ωστόσο, να εγκαταλείψουν την ευκολία των πλαστικών μίας χρήσης και δε θα καταπιάνονταν με χώματα και γλάστρες για να «πρασινίσουν» το χώρο τους.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov για τον βρετανικό Guardian, στην οποία έλαβαν μέρος ερωτηθέντες από επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι νέες γενιές σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή είναι πιο πρόθυμες να πραγματοποιήσουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους συγκριτικά με τους μεγαλύτερους.

Από τη δημοσκόπηση προέκυψε ότι η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει τους νέους, οι οποίοι δεν είναι αισιόδοξοι για το μέλλον, με τους περισσότερους από τους μισούς να εκφράζουν ανησυχία σχετικά με το αν θα μπορέσουν να αγοράσουν κατοικία σε διάστημα δέκα ετών.

Η έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Αύγουστο σε Μεγάλη Βρετανία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία κατέγραψε μεγάλο ποσοστό νεαρών ηλικίας 18-24 ετών που εκτιμά ότι η οικονομική δυσχέρεια θα τους αποτρέψει από το να κάνουν οικογένεια. Το 28% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-24 ετών και το 30% ηλικίας 25-34 ετών δήλωσε ότι σχεδιάζει να αποκτήσει λιγότερα παιδιά, σε αντίθεση με το 13%-19% μεγαλύτερων ηλικιών που οι περισσότεροι έχουν ήδη γίνει γονείς.

Αναλυτικότερα, περίπου το 43% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-24 ετών ανησυχεί ότι εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης δε θα καταφέρει να φύγει από το σπίτι των γονιών, το 56% ότι δε θα μπορέσει να αγοράσει κατοικία και το 38% ότι δε θα καταφέρει να αποκτήσει παιδιά.

Εντούτοις, οι νεότερες γενιές είναι πιθανό να υιοθετήσουν καθημερινές πρακτικές που οι μεγαλύτεροι θα απέρριπταν. Μεταξύ αυτών, το 54% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-24 θα επέλεγε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδήλατο ή θα περπατούσε, λέγοντας «όχι» στην οδήγηση αν αυτό θα έκανε καλό στον πλανήτη, έναντι του 45% των συμμετεχόντων άνω των 65 ετών. Επιπλέον, το 41% θα αγόραζε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, έναντι του 21% των συμμετεχόντων άνω των 65 ετών.

Την ίδια στιγμή -αν και το ποσοστό παραμένει χαμηλό- το 21% ηλικίας 18-24 ετών θα αφαιρούσε ή έχει ήδη αφαιρέσει το κρέας από τη διατροφή του. Το ίδιο θα έκανε μόλις το 17% ηλικίας 55-64 ετών και το 13% ηλικίας άνω των 65 ετών.

Οι νεότερες γενιές είναι πολύ πιο πιθανό να πληρώσουν περισσότερα για αεροπορικά ταξίδια (30% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-24 ετών έναντι περίπου του 22% όσων είναι άνω των 55 ετών) και να αγοράσουν μόνο μεταχειρισμένα ρούχα (35% ηλικίας 18-24 ετών και 38% ηλικίας 24-34 ετών έναντι του 26% των συμμετεχόντων ηλικίας άνω των 65 ετών).

Ωστόσο, είναι πολύ πιο πιθανό οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να κάνουν υποχωρήσεις σχετικά με την αποκλειστική κατανάλωση εποχικών προϊόντων, την αγορά πλαστικών μίας χρήσης, ή τη δημιουργία πρασίνου.

Σε αυτό που οι δύο ηλικιακές ομάδες δείχνουν να συγκλίνουν είναι η ανησυχία τους για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, με το 70% να λέει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά. Παράλληλα, το 64% με 72% κάθε ηλικιακής ομάδας συμφωνεί ότι το κλίμα αλλάζει ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ανεξαρτήτως ηλικίας ή χώρας προέλευσης, η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης για λογαριασμό των κρατών μελών της, παρά οι χώρες μεμονωμένα.

Ιταλοί, Ισπανοί και Βρετανοί είναι πιο πιθανό να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι Γερμανοί από την άλλη, όχι μόνο δεν προτίθενται να ακολουθήσουν ανάλογη συμπεριφορά, αλλά εκτιμούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι ανθρωπογενής.

Περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να καταναλώσουν εποχικά λαχανικά και φρούτα, ενώ η διακοπή του κρέατος και των γαλακτοκομικών ήταν η λιγότερο δημοφιλής αλλαγή, με μόνο το 27% των Ιταλών να συντάσσονται με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Σχετικά με την οδήγηση, το 58% των Γάλλων, το 57% των Ιταλών και το 56% των Γερμανών δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να περπατήσουν, να κάνουν ποδήλατο ή να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά αυτές οι πιο «πράσινες» εναλλακτικές βρίσκουν σύμφωνο μόνο το 40% των Βρετανών, το 39% των Σουηδών και το 35% των Δανών.

Διαβάστε ακόμη 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Έτοιμη η κοινή υπουργική απόφαση για τον υπολογισμό στα τιμολόγια

«Ρομποτάκι» θα βοηθά τους πολίτες να βρίσκουν υπηρεσίες και να «κλείνουν» υποθέσεις στο Gov.gr

To WhatsApp αντεπιτίθεται – Τι ετοιμάζει ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ