Λίγες μέρες μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να διαγράψει από το λιγνιτικό δυναμικό τις ρυπογόνες μονάδες Καρδιά 1 και 2 και Αμυνταίου 1 και 2, η ΔΕΗ παρατείνει την λειτουργία της μονάδας Καρδιάς 4 έως τις 5 Μαίου, την οποία προγραμμάτιζε να σφραγίσει οριστικά μεθαύριο 17 Απριλίου μαζί με την Καρδιά 3.

Με βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Bουλή, η μονάδα θα παραμείνει ανοικτή για να καλύψει τις τηλεθερμάνσεις στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

Χθες έγινε γνωστό από την ΓΕΝΟΠ –ΔΕΗ ότι το αίτημα υποβλήθηκε από το δήμο Εορδαίας λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και απαιτούν την επιμήκυνση της λειτουργίας για να καλυφθούν οι τηλεθερμάνσεις.

Έτσι η ζωή της μονάδας για την οποία έχει εξαντληθεί η κατά παρέκκλιση λειτουργία των 32.000 ωρών θα παραταθεί για ακόμη 500 ώρες.

Είναι η δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα που η ΔΕΗ υπαναχωρεί για την λειτουργία των μονάδων της αφού αποφασίστηκε να μην προχωρήσει ούτε το κλείσιμο της Μεγαλόπολη 3. Για την μονάδα υπήρχε σχεδιασμός για επίσπευση του χρονοδιαγράμματος ώστε το κλείσιμο να γίνει φέτος και όχι το 2022, όπως προβλέπει ο αρχικός σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης. Φρένο στα σχέδια της ΔΕΗ έβαλλε ο ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενος  λόγους ασφάλειας του συστήματος.

Οι δύο μονάδες της Καρδιάς που κατέβασαν ρολά σταμάτησαν να λειτουργούν τον Ιούνιο του 2019 όταν εξαντλήθηκαν οι 17.500 ώρες λειτουργίας που δικαιούνταν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αντίστοιχα οι 17.500 ώρες του ΑΗΣ Αμυνταίου που ακολούθησε τον ίδιο δρόμο εξαντλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018, ωστόσο ο σταθμός συνέχισε να λειτουργεί ως τις 2 Μαΐου 2020.

Πρόκειται για τις πρώτες μονάδες που βγαίνουν από το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας μετά την κυβερνητική απόφαση για την απολιγνιτοποίηση. Είχαν προηγηθεί οι μονάδες της Πτολεμαΐδας III και IV το 2016.

Οι 4 αυτές μονάδες ανήκουν στην κατηγορία των πιο ρυπογόνων μονάδων της ΕΕ, η λειτουργία των οποίων επιβάρυνε τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον για δεκαετίες. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της δεξαμενής σκέψης Green Tank, μεταξύ 2012 και 2019 Καρδιά Ι και ΙΙ εξέπεμπαν κατά μέσο όρο σχεδόν 15 φορές παραπάνω από τα νέα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών για τη σκόνη.

Την ίδια περίοδο ο ΑΗΣ Αμυνταίου υπερέβαινε τα αντίστοιχα όρια εκπομπών διοξειδίου του θείου περισσότερο από 6 φορές. Από την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών το 2005 ως το 2019, ο ΑΗΣ Καρδιάς (μαζί με τις μονάδες III και IV) εξέπεμψε στην ατμόσφαιρα σχεδόν 123 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ενώ η αντίστοιχη επιβάρυνση από τον ΑΗΣ Αμυνταίου ήταν σχεδόν 60 εκατομμύρια τόνοι.

Η ΓΕΝΟΠ υποστήριξε χθες ότι πολύ σύντομα θα τεθεί εκ νέου η ανάγκη της λειτουργίας και άλλων λιγνιτικών μονάδων και επικαλείται μάλιστα την πρόσφατη έκθεση του ΑΔΜΗΕ για την μελέτη επάρκειας του συστήματος που αποκαλύπτει τις «τρύπες» που θα αντιμετωπίσει το σύστημα. Για το συνδικαλιστικό φορέα της ΔΕΗ, το κόστος της αναγκαίας λειτουργίας των μονάδων, πρέπει να αποτιμηθεί και να αποδοθεί ως οικονομικό μέγεθος άμεσα στη ΔΕΗ έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια ισχύος στη χώρα και να λειτουργεί χωρίς στρεβλώσεις ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.