Άμυνες στην αγορά της λιανικής συνεχίζει να επιδεικνύει η ΔΕΗ διατηρώντας και τον Ιανουάριο το μερίδιο αγοράς της χωρίς απώλειες και με ελαφριά άνοδο στο 64,5% (από 64,2% τον Δεκέμβριο).

Όλοι οι υπόλοιποι πάροχοι, σύμφωνα με τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας μοιράστηκαν το 35,5% σε μια περίοδο κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης και αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της χειμερινής περιόδου και των χαμηλών θερμοκρασιών.

Η ΔΕΗ με την εμπορική πολιτική των εκπτώσεων που εφαρμόζει από τις 300 μέχρι και τις 600 κιλοβατώρες, σε συνδυασμό και με την κρατική επιδότηση των λογαριασμών, συνεχίζει να αποτελεί ένα «αποκούμπι» για τους καταναλωτές που μένουν προσηλωμένοι στον έλεγχο του κόστους και επιδιώκουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής.

Αυτή η πολιτική φάνηκε να στήριξε τους προηγούμενους μήνες και την πελατειακή βάση της Επιχείρησης, παρότι μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΔΕΗ έχανε μερίδιο φτάνοντας στο 62,6%. Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου -όταν αναπροσαρμόστηκε η εμπορική της πολιτική στα σταθερά τιμολόγια- η εταιρεία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της έντονης κριτικής της αγοράς προμήθειας, η οποία υποστήριζε ότι πουλάει κάτω του κόστους.

Σήμερα, το αυξημένο ενεργειακό κόστος συνεχίζει να επιβαρύνει δραματικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και δεν σταματά να σοκάρει τους καταναλωτές που αντιλαμβάνονται ότι αντίδοτο δεν υπάρχει.

Για τον Ιανουάριο, η έκπτωση ανά λογαριασμό αναμένεται να περιοριστεί κάτω από τα 40 ευρώ για την κύρια κατοικία (από 42 ευρώ τον προηγούμενο μήνα) και κύρια αιτία είναι η μικρή υποχώρηση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρισμού που έκλεισε στα 227,3 ευρώ/MW από 235,38 ευρώ το Γενάρη.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη πίτα της λιανικής, αυτοί μοιράστηκε ως εξής: η Protergia κέρδισε το 7,07% (από 6,90% το Δεκέμβριο) ο ΗΡΩΝ το 6,42% (από 6,36%), η Elpedison 5,96% (από 6,06%) η NRG με 4,36% (από 4,39%). Αντίστοιχα, η Watt & Volt ανέβηκε στο 2,55% (από 2,66%), η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» στο 2,11% (από 2,13%), η ΖΕΝΙΘ 1,99% (από 2,01%) και η Volterra με 1,79%) από 1,87%/.

Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει να είναι ιδιαίτερο πιεστικό για τη ρευστότητα των εναλλακτικών παρόχων λόγω και της μεγάλης αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την αγορά του φυσικού αερίου που επηρεάζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Οι πιέσεις των καταναλωτών για διακανονισμούς εκτιμάται ότι από μήνα σε μήνα θα μεγαλώνουν και αυτό θα επιδεινώσει την ταμειακή ρευστότητα του κλάδου.

Διαβάστε περισσότερα

Χάρβαρντ και Κολούμπια έρχονται στην Ελλάδα: Ιδρύουν παραρτήματα για μεταπτυχιακές και προπτυχιακές σπουδές

«Αρχοντικό Χατζηγάκη»: Βγαίνει στο σφυρί το 5άστερο «διαμάντι» των Τρικάλων

Ενεργειακή κρίση: Το δίλημμα της πυρηνικής ενέργειας διχάζει την Ευρώπη