Της Μαριάννας Τζάννε

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος που καθυστέρησε την κατάρτιση του ενεργειακού σχεδιασμού ώστε να προσδιοριστεί η ποσότητα του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα και στην δυστοκία της Κομισιόν στις αποζημιώσεις των λιγνιτικών ΑΔΙ, επιρρίπτει τις κύριες ευθύνες του ναυαγίου του διαγωνισμού ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Το ύφος της επιστολής που εστάλη προχθές στις αρμόδιες διευθύνσεις της Κομισιόν ουσιαστικά απαντά στα καρφιά της έκθεσης για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με την οποία την ίδια μέρα, οι Βρυξέλλες επέρριπταν όλη την ευθύνη για το αδιέξοδο της αποεπένδυσης, στην ΔΕΗ.

Ουσιαστικά, η Κομισιόν δείχνει να υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του υπουργείου που και για εκείνο, οι χειρισμοί της διοίκησης της εταιρείας έσπρωξαν στο τέλμα τον διαγωνισμό.

Από την επιστολή που εστάλη προς τους Γενικούς Διευθυντές Ανταγωνισμού (DG Comp) και Ενέργειας (ENER), με κοινοποίηση στα γραφεία των επιτρόπων κ.κ. Margrethe Vestager και Miguel Arias-Canete και έδωσε χθες στην δημοσιότητα ο κ. Παναγιωτάκης τέσσερα είναι τα σημεία που χρήζουν προσοχής.

Πρώτον ότι η ΔΕΗ προκρίνει την επανάληψη της αποτίμησης «με συνυπολογισμό παραμέτρων που ενδεχομένως δεν είχαν ληφθεί υπόψη», δίνοντας όμως ιδιαίτερο βάρος σε ένα δίκαιο τίμημα.

Δεύτερον, ότι η ΔΕΗ θεωρεί ότι ο εξπρές χρόνος που επιλέγεται για να διεξαχθεί ο νέος διαγωνισμός (εντός Απριλίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών) δεν είναι υπέρ του διαγωνισμού. Ωστόσο ο κ. Παναγιωτάκης τον συνδέει με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Μάιο και σημειώνει ότι η εταιρεία θα κάνει ότι μπορεί για να ολοκληρωθεί.

Χθες, ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης επανέλαβε σε συνέντευξή του ότι οι όροι της νέας διαδικασίας θα κλείσουν τις επόμενες μέρες και ότι ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί πριν το Πάσχα ώστε να έχει ολοκληρωθεί τον Μαίο. «Θα είναι μια σύντομη διαδικασία, με αλλαγή κάποιων όρων του διαγωνισμού και φυσικά με αρκετές αλλαγές στον τρόπο αποτίμησης των μονάδων», δήλωσε ο υπουργός.

Τρίτον ότι η ΔΕΗ επιδιώκει να βάλλει νέους παίκτες στο παιχνίδι. Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρει στην επιστολή του ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με εταιρίες από τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στο νέο διαγωνισμό.

Τέταρτον, ότι χωρίς ΑΔΙ ο διαγωνισμός θα είναι δύσκολο να προχωρήσει. «Είναι εκ των ων ουκ άνευ να υπάρχει από την Commission ένα θετικό σήμα (π.χ. Comfort Letter)» σημειώνει ο κ. Παναγιωτάκης. Όπως αναφέρει, στην απευκταία περίπτωση, που δεν γίνει κατορθωτή η πώληση των μονάδων οπότε η ΔΕΗ θα διατηρήσει -έστω προσωρινά- τη μονοπωλιακή της θέση στη λιγνιτική παραγωγή, «τα ΑΔΙ που θα εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες σας θα είναι διαφορετικά από την ελληνική πρόταση (pre notification). Ωστόσο επιβάλλεται από την πλευρά της Commission το θετικό σήμα που προανέφερα ώστε να ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές».

Στο μεταξύ χθες ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τους λόγους που τα υδροηλεκτρικά δεν μπορεί να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση στην συζήτηση για την επόμενη μέρα του διαγωνισμού, για την ΔΕΗ. Οι λόγοι αυτοί όπως ανάφερε είναι ότι:

-δεν προσδιορίζουν την τιμή, είναι μια συμπληρωματική πηγή ενέργειας

-αποτελούν το κατ’ εξοχήν κερδοφόρο τμήμα της ΔΕΗ, διότι είναι πολύ χαμηλό το κόστος λειτουργίας τους

-η ΔΕΗ πρέπει να διατηρήσει ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να βασίζεται για να παρέχει στήριξη στα βιομηχανικά τιμολόγια, τον αγροτικό κόσμο κλπ

«Τα υδροηλεκτρικά πρέπει να μείνουν εκτός συζήτησης, οριστικά και αμετάκλητα. Συμφωνήσαμε με τους θεσμούς να επικεντρωθούμε στο μονοπώλιο της ΔΕΗ στους λιγνίτες, για το οποίο έχει καταδικαστεί η χώρα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».