Το δρόμο της κατασκευής παίρνει ο φωτοβολταικός σταθμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Μεγαλόπολη ισχύος 50MW, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ. Πρόκειται για το πρώτο έργο που θα προχωρήσει με διμερές συμβόλαιο πώλησης ρεύματος και θα ανοίξει και στην ελληνική αγορά, το δρόμο για τα PPA’s που αποτελούν μια διεθνής πρακτική.

Η ΔΕΗΑΝ δεν έχει κρύψει ότι τα διμερή συμβόλαια αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της στρατηγικής της στις ΑΠΕ, το οποίο εκτιμά ότι και οι τράπεζες είναι πλέον έτοιμες να στηρίξουν ενώ σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ βρίσκεται και τον ΥΠΕΝ που προωθεί τον ίδιο μηχανισμό για να περιορίσει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην ενεργοβόρα βιομηχανία.

Βασικό πλεονέκτημα των προθεσμιακών προϊόντων όπως είναι τα διμερή συμβόλαια, είναι ότι ο παραγωγός (π.χ ΔΕΗΑΝ) «κλειδώνει» τιμή για μεγάλο διάστημα και ο καταναλωτής (ΔΕΗ) από την πλευρά του αποφεύγει- μέσω της σταθερής αυτής τιμής- την έκθεση στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα της σύμβασης για την Μεγαλόπολη θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικό για την εταιρεία καθώς έκλεισε περίπου στα 23,5 εκατ. σε ένα διαγωνισμό που ξεκίνησε το Φθινόπωρο του 2020 και συμμετείχαν 8 συνολικά ισχυροί υποψήφιοι.

Το φωτοβολταϊκό, θα κατασκευαστεί σε απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για αποθέσεις κατά τη λειτουργία των ορυχείων και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022. Πρόκειται για το δεύτερο έργο που αναλαμβάνει για λογαριασμό της θυγατρικής της ΔΕΗ η ΤΕΡΝΑ αφού το πρώτο αφορούσε τμήμα του cluster της Δυτικής Μακεδονίας για το Φ/Σ των 15 MW.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και bifacial πλαίσια. Επίσης θα κατασκευαστεί νέος υποσταθμός μέσης προς υψηλής τάσης για τη σύνδεσή του στο σύστημα.

Για την περιοχή της Μεγαλόπολης ο σχεδιασμός συνεχίζεται. Πρόσφατα η ΔΕΗΑΝ έλαβε βεβαίωση παραγωγού από την ΡΑΕ για ένα ακόμη μεγάλο φωτοβολταϊκό  ισχύος 340 MW.

Πρόκειται για το δεύτερο έργο στην περιοχή, το οποίο θα εγκατασταθεί στο ορυχείο του πρώην λιγνιτικού κέντρου και αναμένεται να προκηρυχθεί το 2022, περίοδος κατά την οποία προβλέπεται να κορυφωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗΑΝ.

Κατ΄εκτίμηση το ύψος του Φ/Σ υπολογίζεται περίπου στα 180 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο από όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί καθώς της Κοζάνης -με το οποίο η ΔΕΗ άνοιξε την αυλαία της επιστροφής της στις ΑΠΕ- είναι 200 MW. Αντίστοιχα πρότζεκτ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές πρόκειται να βγουν και άλλα στον αέρα καθώς θα ωριμάζει ο σχεδιασμός της θυγατρικής της ΔΕΗ.

Παράλληλα η εταιρεία αναμένεται να προκηρύξει σύντομα και νέους διαγωνισμούς. Σειρά παίρνει ο φωτοβολταικός σταθμός ισχύος 65MW στη Δυτική Μακεδονία, ο οποίος θα εγκατασταθεί στο Λιγνιτικό Κέντρο της περιοχής. Η έκταση, συνολικού εμβαδού περίπου 1.050 στρεμμάτων εντάσσεται στον πυρήνα Ανάπτυξης Φ/Β Σταθμών της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης. Στο Φ/Β Σταθμό αναμένεται να εγκατασταθούν Φ/Β πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) για αυξημένη δυνατότητα παραγωγής, εκμεταλλευόμενοι και την ηλιακή ενέργεια που πέφτει στην οπίσθια πλευρά τους. Η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται στο Σύστημα μέσω διασυνδετικών υπόγειων γραμμών Μ.Τ. 33kV, οι οποίες θα συνδέουν το Φ/Β Σταθμό με τον υπαίθριου τύπου Υποσταθμό 33/150kV, μέσω νέας πύλης Μετασχηματιστή.

Επίσης η εταιρεία έχει προχωρήσει την είσοδό της στον χώρο των πλωτών Φ/Β και της αποθήκευσης καθώς πρόσφατα κατέθεσε σχετικές αιτήσεις στη ΡΑΕ. Σταδιακά αναμένονται οι άδειες παραγωγής για το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας.