Ανεβαίνουν ξανά οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά τη διήμερη αποκλιμάκωση, καθώς η αγορά εξετάζει τους κινδύνους για τις προμήθειες από τη Ρωσία, την ώρα που η ευρωπαϊκή ήπειρος καταβάλλει προσπάθειες για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

Το ολλανδικό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου που αποτελεί σημείο αναφοράς για τις τιμές αυξήθηκε κατά 5,5%, μετά την τριήμερη διακοπή λειτουργίας του Nord Stream αρχής γενομένης από σήμερα Τετάρτη, καθώς και τις ανησυχίες ότι η Μόσχα θα βρει κι άλλη δικαιολογία για να περιορίσει τις εξαγωγές.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, το ολλανδικό συμβόλαιο διαπραγματευόταν με άνοδο 4,6% στα 277,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το βρετανικό αντίστοιχο συμβόλαιο αυξήθηκε κατά 6,8%. Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές είναι εξαιρετικά ευμετάβλητες εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Από την άλλη, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις αερίου στη γαλλική Engie SA από αύριο Πέμπτη λόγω διαφωνίας σχετικά με τις πληρωμές.

Οι κινήσεις αυτές διευρύνουν το πρόβλημα στην Ευρώπη, όπου ήδη ο πληθωρισμός κινείται στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαετίες και οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται στο χείλος της ύφεσης.

Τόσο η Γερμανία, όσο και η Γαλλία έχουν πει ότι είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για τον περιορισμό των ρωσικών προμηθειών, χάρη στην ανατροφοδότηση των αποθεμάτων αερίου.

«Όπως ήταν αναμενόμενο η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν όπλο πολέμου και χρησιμοποιεί την υλοποίηση των συμβάσεων από την Engie ως δικαιολογία για περαιτέρω μείωση των γαλλικών προμηθειών, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί δραστικά», ανέφερε η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης. «Εχουμε όλα τα μέσα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να βγάλουμε τον χειμώνα».

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των προμηθειών παραμένει εύθραυστο εν μέσω του ανταγωνισμού με την Ασία για τα φορτία LNG που βοηθούν την Ευρώπη να αναπληρώσει το κενό που άφησε η Ρωσία.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΕ σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, αναμένεται να αποφασίσει τη λήψη δραστικών μέτρων έναντι της ενεργειακής κρίσης ενόψει χειμώνα.

Διαβάστε ακόμη:

Goldman Sachs: Γιατί αυξάνει τον πήχη με τις τιμές – στόχους των ελληνικών τραπεζών

Στουρνάρας: Αντίθετος σε μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ – Χρειάζεται σύνεση

Η αντεπίθεση του ευρώ: Έτοιμο για ράλι αν «ξεφύγει» κι άλλο ο πληθωρισμός