Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΣΦΑ: Άνοιγμα στην αγορά των ΑΠΕ και big project 500 εκατ. ευρώ

  • newsroom


Η αποθήκευση ενέργειας και ο ρόλος των υποδομών φυσικού αερίου για τη μεταφορά υδρογόνου και το βιομεθάνιου

Περισσότερα από 54 projects που ξεπερνούν σε ύψος τα 500 εκατ. ευρώ, και για τα οποία εκκρεμεί η τελική έγκριση της ΡAE, προβλέπει το δεκαετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ. Ταυτόχρονα, ο διαχειριστής σκοπεύει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και στον τομέα των ανανεώσιμων αερίων, όπως δήλωσε χθες η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας κ. Ρίτα Γκάλι (κεντρική φωτ.).

Μιλώντας στην εκδήλωση Athens Energy Dialogues, σημείωσε ότι η ολοκλήρωση και η ενδυνάμωση του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου έχει καθοριστική σημασία για τη μελλοντική μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι ο ρόλος των υποδομών φυσικού αερίου στην ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, καθώς και για να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταφορά και χρήση ανανεώσιμων αερίων, όπως το υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Ακόμη, είναι υψίστης σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες υποδομές θα είναι κατάλληλες στο μέλλον για τη μεταφορά υδρογόνου.

Η αποθήκευση ενέργειας, είπε, είναι βασικό στοιχείο  για την ενίσχυση του περιφερειακού ενεργειακού ρόλου και της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση των βιομηχανικών και οικιακών χρηστών και να ισορροπήσει το σύστημα.

Η ενίσχυση του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου με την προσθήκη μιας  εγκατάστασης αποθήκευσης ανοίγει τον δρόμο για τη μελλοντική ενσωμάτωση των ανανεώσιμων αερίων.

Ο ΔΕΣΦΑ, ανέφερε, σκοπεύει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον τομέα των ανανεώσιμων αερίων και ήδη συμβάλλει στην ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο, που έχει συσταθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη σημαντική τεχνογνωσία των διεθνών μετόχων της εταιρείας στο τομέα, όπως συμπλήρωσε.

Εξειδικεύοντας το επενδυτικό σχεδιασμό της εταιρείας, η κ. Γκάλι αναφέρθηκε στη σημασία που έχει το άνοιγμα της αγοράς Small Scale LNG στην Ελλάδα για την πρόσβαση στο φυσικό αέριο από χρήστες εκτός δικτύου.

Σημείωσε επίσης την προώθηση της ανάπτυξης υπηρεσιών ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) στην περιοχή, μέσω της ολοκλήρωσης του σταθμού μεταφοράς, τροφοδοσίας και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG truck loading) και της δεύτερης προβλήτας ΥΦΑ μικρής κλίμακας (Small Scale LNG Jetty) στο νησί της Ρεβυθούσας.

Επιπλέον στην ατζέντα του ΔΕΣΦΑ είναι δύο μεγάλα έργα που θα συμβάλουν στην εθνική στρατηγική για την απολιγνιτοποίηση και αποτελούν έργα προτεραιότητας. Πρόκειται για  τον αγωγό Δυτικής Μακεδονίας και τον αγωγό της Δυτικής Ελλάδας. Η κ. Γκάλι επεσήμανε και τις επενδύσεις (Σταθμοί Συμπίεσης Νέας Μεσήμβριας, Αμπελιάς και Κήπων) που θα ενισχύσουν την ευελιξία του συστήματος, θα διασφαλίσουν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και θα ενισχύσουν την ασφάλεια του εφοδιασμού όπως η διασύνδεση με τον TAP και το FSRU της Αλεξανδρούπολης).

Σε ό,τι αφορά στις μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες, ξεχωρίζουν η συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ στο FSRU της Αλεξανδρούπολης και στο έργο λειτουργίας και συντήρησης του LNGI της KIPIC στο Κουβέιτ.