Ρεκόρ ενεργοποίησης νέων συνδέσεων  σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την ΕΔΑ Αττικής καθώς 3.371 νοικοκυριά και επιχειρήσεις επέλεξαν να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου.

Σε μια περίοδο ακραίων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, οι καταναλωτές δείχνουν να αψηφούν το κόστος, θεωρώντας τις σημερινές τιμές συγκυριακό φαινόμενο.

Η ίδια εικόνα αντιπροσωπεύει το σύνολο της αγοράς για το 2021, καθώς η εταιρεία κατάφερε να συνάψει 24.053 νέες συμβάσεις σύνδεσης από 22.076 που ήταν ο αρχικός στόχος.

Η ανάπτυξη του δικτύου ακολουθεί εντυπωσιακή πορεία την τελευταία τριετία αφού μέχρι το 2017 η εταιρεία εγκαθιστούσε περίπου 7.000 μετρητές το χρόνο και κατασκεύαζε 40 χιλιόμετρα δικτύου. Σήμερα, κατασκευάζονται έως 150 χιλιόμετρα  ετησίως, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη για την σύνδεση των οικιακών πελατών με το δίκτυο.

Σήμερα, η ΕΔΑ Αττικής διαθέτει ενεργοποιημένο δίκτυο φυσικού αερίου σε 52 Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, συνολικής έκτασης 3.600 χιλιομέτρων μέσω του οποίου διένειμε 4,37 εκ. MWh φυσικού αερίου το 2021, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Πιέρρος Χατζηγιάννης

«Στο παρελθόν οι ρυθμοί επέκτασης και διείσδυσης υπήρξαν ομολογουμένως πολύ χαμηλοί» αναφέρει στο business story, ο εκτελεστικός Πρόεδρος της εταιρείας κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα έχει αλλάξει δραστικά και παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία καθώς οι συνδέσεις απαιτούν επισκέψεις στο σπίτι και προϋποθέτουν πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας, η εταιρεία έχει υπερπηδήσει τα εμπόδια και τις δυσκολίες και το δίκτυο αναπτύσσεται ραγδαία.

Πολύτιμος σύμμαχος της ΕΔΑΑ στον τομέα αυτό έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και οι δήμοι με τους οποίους αναπτύσσονται συνέργειες και εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση ώστε το δίκτυο να φτάσει στα δημοτικά κτίρια. Με τον τρόπο αυτό, οι ΟΤΑ δημιουργούν τις υποδομές που απαιτούνται για την σύνδεση των δημοτικών κτιρίων και πάνω σε αυτές «ακουμπάει» η ΕΔΑ Αττικής για να  επεκτείνει το δίκτυο στις γειτονικές περιοχές.

Η θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, αποτελεί μία από τις τρεις εταιρείες ανάπτυξης του φυσικού αερίου στην Ελλάδα που έχει την ευθύνη της επέκτασης του δικτύου στην περιοχή της Αττικής. Οι άλλες δύο είναι ΕΔΑ ΘΕΣΣ και η ΔΕΔΑ που αναπτύσσουν αντίστοιχα το φυσικό αέριο στην Βόρεια Ελλάδα και την υπόλοιπη χώρα. Η εταιρεία μέχρι το 2016 αποτελούσε αδερφή εταιρεία με την εταιρεία παροχής φυσικού αερίου (την πρώην ΕΠΑ Αττικής). Στη συνέχεια, οι  δύο επιχειρηματικές οντότητες διασπάστηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για το διαχωρισμό μεταξύ της διανομής και της εμπορίας.

Η εταιρεία πρόκειται να περάσει το επόμενο διάστημα στα χέρια του Ιταλικού κολοσσού της Italgas, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών.

Χαμηλή η διείσδυση, συμμαχίες με δήμους και ιδιώτες

Για την επόμενη πενταετία, η εταιρεία κατήρτισε και σχεδιάζει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο πενταετές πλάνο ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού  132 εκατομμυρίων, που έχει υποβληθεί προς έγκριση από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Αυτό θα γίνει με πύκνωση του δικτύου, επέκταση σε νέες περιοχές και διαφοροποίηση των χρήσεων ώστε να φτάσει σε ακόμη περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Αττικής.

Το υφιστάμενο δίκτυο διανομής καλύπτει περίπου το 48% του οδικού δικτύου όπου υπάρχει η βασική υποδομή (δίκτυο Μέσης Πίεσης και Χαμηλής Πίεσης) και υφίσταται μελέτη για περαιτέρω ανάπτυξη δικτύου

Καθώς μάλιστα, η διείσδυση του φυσικού αερίου παραμένει ακόμη χαμηλή στο λεκανοπέδιο Αττικής (περίπου στο 32% για το σύνολο των δυνητικών καταναλωτών), με στόχο να φτάσει το 50% την επόμενη τριετία, τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα. Η ΕΔΑΑ, εκτός από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τις συνεργασίες με τους δήμους, για  την ενδυνάμωση της αγοράς φυσικού αερίου, χρηματοδοτεί νέα προγράμματα επιδότησης και με ίδια κεφάλαια. Από αρχές Φεβρουαρίου «τρέχει» και νέο πρόγραμμα ύψους 1 εκ. ευρώ με  επιδοτούμενο ποσό που ανέρχεται στα 400 ευρώ για αυτονομίες και έως και 3.000 ευρώ για κεντρικές θερμάνσεις πολυκατοικιών.

Η εταιρεία καταρτίζει παράλληλα το στρατηγικό της πλάνο για την σύνδεση και νέων περιοχών στο δίκτυο. Επόμενοι σταθμοί της ΕΔΑ Αττικής θα είναι η Δυτική Αθήνα, με στόχο την κάλυψη νέων περιοχών όπως το Χαϊδάρι, ο Κορυδαλλός, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, η Πετρούπολη, τα Λιόσια, οι Άγιοι Ανάργυροι και η Φιλαδέλφεια.

Πρόκειται για τμήματα με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω της διείσδυσης νέων επιχειρηματικών κέντρων στην περιοχή. Συγχρόνως η ΕΔΑΑ  έχει δρομολογήσει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα αντικατάστασης, ενίσχυσης και αναβάθμισης του παλιού δικτύου στο κέντρο της Αθήνας μήκους περίπου 550 χιλιομέτρων.

«Σήμερα το κέντρο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι χρήσεις αλλάζουν, δημιουργούνται συνεχώς μπουτίκ ξενοδοχεία, παλιές κατοικίες αγοράζονται και ανακαινίζονται και δημιουργούνται οροφοδιαμερίσματα που επιτάσσουν αντικαταστάσεις στους παλιούς λέβητες» τονίζει ο κ. Χατζηγιάννης.

Για το κέντρο, προβλέπεται να υπάρξει μια πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και για αυτό γίνονται μελέτες για να ανταποκριθεί η εταιρεία στις νέες απαιτήσεις. Ανασταλτικός παράγοντας είναι τα αρχαία, εξαιτίας των οποίων υπάρχουν καθυστερήσεις και πιο αργοί ρυθμοί.

Ταυτόχρονα, προχωρά η επέκταση σε περιοχές με ευάλωτα νοικοκυριά όπως είναι για παράδειγμα το Κερατσίνι καθώς επίσης και η βόρεια επέκταση του δικτύου με νέες συμφωνίες με τους δήμους Χαλανδρίου και Διονύσου, η επέκταση προς Φυλή, όπου είναι εγκατεστημένες άνω των 150 μικρών βιομηχανιών για να καλυφθούν καινούρια τμήματα αλλά και συμβόλαια με μεγάλους ιδιώτες πελάτες.

Ένα από αυτά αφορά τρία μεγάλα ξενοδοχεία (Αστέρας, Διβάνης, Margi) στη Βουλιαγμένη, τα οποία θα συνδεθούν τις επόμενες μέρες με την ΕΔΑ Αττικής με από κοινού χρηματοδότηση τόσο των ίδιων των μονάδων όσο και της εταιρείας.

Στο νέο σχεδιασμό υπάρχει ακόμη μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη έχει δρομολογηθεί συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ ώστε να κατασκευασθεί ένα νέο σημείο εξόδου του δικτύου στα Μέγαρα και να υλοποιηθεί στην συνέχεια η υποδομή φυσικού αερίου που θα τροφοδοτήσει την ΒΙΠΕ με τις υψηλές καταναλώσεις αλλά και την πόλη.

Το επόμενο πρότζεκτ έχει το «κωδικό» όνομα Υδρογόνο. Η ΕΔΑ Αττικής έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Αττικής. Από κοινού με τον δήμο, η εταιρεία συμμετέχει στο πιλοτικό Ερευνητικό Πρόγραμμα έγχυσης υδρογόνου στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου για την παραγωγή καθαρής ενέργειας στο οποίο αναμένεται να ενταχθούν περίπου 300 οικιακοί και επαγγελματικοί χρήστες.

Ο Πρόεδρος της εταιρείας μιλάει για ένα μακρινό στόχο ο οποίος όμως πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται για να εξετασθούν οι επιπτώσεις της χρήσης μίγματος υδρογόνου – φυσικού αερίου τόσο στα υλικά και τις συσκευές του δικτύου διανομής όσο και στην εσωτερική εγκατάσταση του τελικού καταναλωτή, καθώς και τα επίπεδα μείωσης των εκπομπών CO2.

Ψηφιοποίηση αιτήσεων και λειτουργίας

Η πλήρης ψηφιοποίηση του δικτύου, είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της εταιρείας, ο οποίος έχει αρχίσει να υλοποιείται. Ήδη, μέσω της ιστοσελίδας της ΕΔΑΑ, ο επισκέπτης μπορεί να υποβάλλει αίτηση για σύνδεση στο δίκτυο και παίρνοντας ένα κωδικό να μπορεί να εκχωρεί όλη την σχετική διαδικασία προετοιμασίας στο μηχανικό του. Εκείνος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα ανεβάζει όλα τα δικαιολογητικά και έγγραφα που απαιτούνται, τα οποία θα υπογράφονται και θα ελέγχονται ηλεκτρονικά και στο τέλος θα εκδίδεται το τελικό κείμενο της σύμβασης που θα υπογράφεται από τον πελάτη ώστε να γίνεται η ενεργοποίηση. Με τον τρόπο αυτό ο καταναλωτής θα έχει καλύτερη ενημέρωση για την πορεία της αίτησης και θα υπάρχει καλύτερη διαχείριση στο χρόνο διεκπεραίωσης.

Στο ίδιο πνεύμα (της ψηφιοποίησης), κινείται και η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ΕΔΑ Αττικής, η οποία προβλέπεται να είναι στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού στο GoogleStore και στο AppStore για πλατφόρμες Android και IoS αντίστοιχα, μέχρι τα τέλη του μήνα

Μέσω της νέας εφαρμογής «EDA Attikis» mobile app, όλοι οι κάτοικοι της Περιφέρειας Αττικής θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα του δικτύου διανομής στην οδό κατοικίας τους και τον προγραμματισμό νέων επεκτάσεων στην περιοχή τους, ενώ θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση σύνδεσής τους στο δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.