Ένα μεγάλο άλμα στη μείωση των εκπομπών ρύπων κατέγραψε το 2020 η Energean στο χαρτοφυλάκιό της, η οποία έχει πλέον εστιάσει στον τομέα της παραγωγής φυσικού αερίου.

Στην Επενδυτική και Επιχειρησιακή της Ενημέρωση προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, η εταιρεία ανέφερε ότι στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε πέτυχε να μειώσει κατά 67% την ενεργειακή ένταση των ρύπων διοξειδίου (carbon emissions) σε σχέση με το έτος αναφοράς 2019, στα τέλη του οποίου η Energean είχε ανακοινώσει τη δέσμευσή της να φτάσει σε συνολικά μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες: πρώτον, στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Edison E&P, η παραγωγή του οποίου στην Αίγυπτο, την Ιταλία, την Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται σε ποσοστό της τάξης του 80% από φυσικό αέριο κατά μέσο όρο και δεύτερον, στη συμφωνία που συνήψε η Energean με την ΔΕΗ για την προμήθεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του συνόλου των αναγκών σε ηλεκτρισμού που έχουν οι θαλάσσιες εγκαταστάσεις του Πρίνου και το χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας και αποθήκευσης υδρογονανθράκων στη Νέα Καρβάλη Καβάλας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη συμφωνία με τη ΔΕΗ, η Energean είδε να μειώνονται κατά 45% συνολικά οι εκπεμπόμενοι ρύποι του Scope 1 (άμεση κατανάλωση καυσίμων) και του Scope 2 (κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) ενώ μηδενίστηκαν εντελώς οι ρύποι του Scope 2. Παράλληλα, αποφεύγεται η εκπομπή περίπου 25.000 τόνων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως στην ατμόσφαιρα.

Όπως τόνισε χθες στους αναλυτές που παρακολουθούν την μετοχή της Energean ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ. Μαθιός Ρήγας, μετά την έναρξη παραγωγής του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish στην θάλασσα του Ισραήλ, η οποία αναμένεται σε ένα περίπου χρόνο, η μείωση της ενεργειακής έντασης θα φτάσει στη μεσοπρόθεσμα το 80% σε σχέση με το έτος αναφοράς που είναι το 2019, δηλαδή θα ξεπεράσει τον στόχο του 70% που είχε θέσει αρχικά η εταιρεία.

Στο πλαίσιο της ίδιας ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι ο νέος στόχος της Energean για το 2023 είναι η ενεργειακή ένταση ρύπων διοξειδίου να είναι της τάξης των 9,5 κιλών ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή περίπου στο 50% του μέσου όρου της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου διεθνώς.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η διοίκηση της εταιρείας εξετάζει για τον Πρίνο ένα project σύλληψης και αποθήκευσης ρύπων (Carbon Capture & Storage) θεωρώντας την περιοχή ως μία από τις πλέον ενδεδειγμένες στην Ελλάδα για την υποδοχή ενός ανάλογου σχεδίου.

Διαβάστε ακόμη:

Επίδομα 400 ευρώ: Πώς θα δοθεί στους επιστήμονες – Τι πρέπει να ξέρετε 

Ποιος αμερικανικός κολοσσός «προσφέρει» συμβουλές στον Τζο Μπάιντεν για τα εμβόλια 

Κορωνοϊός: Οι 7 μεγαλύτεροι μύθοι για τα εμβόλια